Експерт додав, що наразі в Україні майже не діють відключення світла / фото УНІАН

У випадку відключення атомних електростанцій (АЕС) від енергосистеми доведеться переходити на аварійні відключення світла. Про це заявив експерт з енергетики Сергій Дяченко в ефірі "Еспресо".

"Якщо наші АЕС доведеться відключити від енергосистеми, то в нас будуть аварійні режими роботи. Зокрема, електропостачання буде по 4-5 годин на добу. Це буде дуже погано. Втім, варто зауважити, що росіяни бʼють по розподільчій системі. Наші енергетики вже навчились дуже швидко її відновлювати", - сказав він.

Своєю чергою експерт зазначив, що створені суттєві запаси для відновлення розподільчих мереж, а також фахівці навчилися швидко лагодити знищені розподільчі станції. 

"До прикладу, під час останнього обстрілу. Через три тижні наша енергосистема запрацювала в нормальному режимі й ми йдемо майже без відключень світла", - пояснив Дяченко.

За словами експерта, якщо вдасться уникнути великих руйнувань в енергосистемі, то взимку можна очікувати на позитивний графік енергопостачання.

"Якщо все буде добре й ми уникнемо додаткових руйнувань нашої енергетичної системи, то зможемо пройти зиму в більш-менш нормальних умовах", - додав він.

Можливість блекауту в Україні - що відомо

Як повідомляв УНІАН, керівник безпекових програм Центру глобалістики "Стратегія XXI" Павло Лакійчук вважає, що говорити про те, що нового блекауту в Україні не буде, занадто оптимістично.

Експерт нагадав, що росіяни з весни цього року здійснювали удари по балансуючій генерації, тепло- та гідроелектростанціях в Україні.

"Це фактично підготовка до масового блекауту, тому що немає балансу електроенергії, не можна маневрувати енергетичними потужностями у випадку суперстресу. Тому говорити про те, що нового блекауту не відбудеться, це занадто оптимістично. Ворог має для цього можливості. Наша енергетична система перебуває в дуже складній ситуації. Тому порадувати нічим не можу. Але наша ППО, в порівнянні з 2022 роком стала значно потужнішою", - розповів Лакійчук.

Вас також можуть зацікавити новини: