Експерт зазначив, що зима в Україні буде складною / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншот

Російські окупанти не залишають спроб знищити українську енергосистему напередодні зими. Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко озвучив сценарії, за якими може розвиватися ситуація.

Експерт в інтерв'ю виданню "Обозреватель" зазначив, що, якщо зима буде холодною - температура повітря буде 5-15 градусів нижче нуля, то пошкодження трансформаторів призведе до дуже тяжких наслідків.

"Найкращий сценарій виглядає як наявність електрики протягом 4 годин для домогосподарства. Це хороший сценарій. У поганому сценарії ми десь 2-3 дні будемо взагалі виходити з шоку і мати електрику через добу на 2 години, потім знову на 2 години", - пояснив Харченко.

Відео дня

При цьому він нагадав, що АЕС становить основу енергосистеми, тому, якщо вивести їх із системи, то отриманий дефіцит не зможуть перекрити за рахунок імпорту з Європи. У зв'язку з цим Україні необхідно захистити атомні станції, а для цього потрібні додаткові засоби протиповітряної оборони, але навіть це не дає гарантій збереження енергооб'єктів.

Відключення світла в Україні взимку - прогнози

Нардеп Сергій Нагорняк зазначив, що вимкнення світла взимку залежатимуть від температурного режиму та активності обстрілів із російського боку.

Своєю чергою експерт з енергетики Сергій Дяченко вважає, що в разі відключення АЕС від енергосистеми доведеться переходити на аварійні відключення світла.

Вас також можуть зацікавити новини: