Експерт зазначив, що ринок плавучих електростанцій нешироко розвинутий у світі / фото Karpowership

Україна розглядає можливість отримання електроенергії з плавучих електростанцій, проте існують проблеми, які ускладнюють цей процес. Про це УНІАН розповів директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко. 

За його словами, ринок плавучих електростанцій не є широко розвинутим у світі. Найбільш активно такі судна використовують у малорозвинених країнах Західної Африки, де спостерігаються проблеми з енергопостачанням через недостатню кількість електростанцій.

"В Україні особлива ситуація. Я думаю, що навіть невеликий додатковий обсяг генерації електроенергії нам би знадобився. В даному випадку це може бути не більше 500 МВт, що теж було б непогано", - сказав експерт.   

Відео дня

Втім, Омельченко відмітив, що на цьому шляху існують три ключові проблеми. Перша з них – це захист суден від обстрілів ракетами та дронів, оскільки росіяни вже неодноразово атакували зерновози в морі й цілком можуть вдарити по енергетичному судну.  

Друга проблема полягає у високій вартості електроенергії, яку можуть генерувати ці судна. За прогнозами експерта, вона може бути вдвічі або навіть втричі дорожчою за ринкову ціну в Україні. 

Третя проблема стосується підключення суден до електричних мереж. Для цього необхідно мати підготовлені підстанції та трансформатори, які могли б витримати передавання необхідної потужності. 

"Якщо ці проблеми будуть вирішені, то це було б непоганим рішенням для України. Але передбачити, коли і як це буде реалізовано, зараз неможливо", - сказав Омельченко.

Слід зазначити, що Кабінет міністрів постановою від 13 вересня 2024 року затвердив встановлення газопоршневих та газотурбінних установок, розташованих на суднах технічного флоту. Метою цього рішення є забезпечення енергетичної безпеки держави та ліквідації наслідків збройної агресії РФ проти України. 

Плавучі електростанції в Україні - що відомо 

26 січня 2023 року стало відомо, що українська національна компанія АТ "Енергетична компанія України" підписала з турецьким виробником Karpowership меморандум про постачання плавучих електростанцій, які зможуть забезпечити електрикою 1 мільйон домогосподарств.

Вас також можуть зацікавити новини: