Під час атаки 26 серпня росіяни били по трансформаторах другого ешелону / фото Юрій Найдьонов, УНІАН

Російська атака, яка відбулася 26 серпня, ледь не зруйнувала об'єднану енергосистему України. Про це заявила кандидатка хімічних наук, співзасновниця ГО "Антикризовий експертний ядерний центр України" Ольга Кошарна в ефірі телеканалу "КИЇВ24". 

Вона зазначила, що три енергоблоки Рівненської АЕС було відключено від мережі після російської атаки 26 серпня. Своєю чергою Хмельницький енергоблок працював не в об'єднану енергосистему, а на Польщу. Після чого відключився енергоблок й на Південноукраїнській АЕС. 

"Дуже небезпечна ситуація була. Вони били не по відкритих розподільчих пристроях, а по трансформаторах другого ешелону. Це була не регламентна зупинка. Ми були на межі радіаційної аварії", - наголосила Кошарна. 

Енергетика України - останні новини

Раніше експерт з енергетики Сергій Дяченко заявив, що у разі відключення атомних електростанцій (АЕС) від енергосистеми Україні доведеться переходити на аварійні відключення світла. За його словами, внаслідок цього в країні буде електропостачання по 4-5 годин на добу.

Своєю чергою МАГАТЕ закликала Росію негайно звільнити Запорізьку АЕС та повернути її під контроль України. Також від Росії вимагається забезпечити МАГАТЕ необмежений доступ до всіх об'єктів та інформації на станції.

Вас також можуть зацікавити новини: