Будівництво нових зелених електростанцій через боргову кризу знаходиться під загрозою, – інвестори

Старт будівництва нових електростанцій відновлюваної енергетики в Україні може бути під загрозою через проблему неплатежів за вже вироблену електроенергію, що не дозволяє компаніям мати достатньо грошей для реалізації запланованих проєктів.

Про це заявляє Українська вітроенергетична асоціація за підсумками робочої зустрічі 27 червня з Секретаріатом Енергоспівтовариства, яке розробило Дорожню карту для розвитку українського сектору ВДЕ та врегулювання наявних на ринку питань до кінця 2024 року. 

Як зазначають в асоціації, виробники з ВДЕ ще раз підкреслили, що без виплати заборгованості, яка становить 17 млрд грн, гарантування механізму страхування проєктів та стимулювання міжнародних інвесторів вкладатись в українську економіку, розвиток нових генеруючих потужностей є під загрозою.

Відео дня

УВЕА вказує, що проблему заборгованості на ринку можна вирішити через забезпечення можливості надавати поворотну фінансову допомогу компаніям з боку держави, зокрема у вигляді держоблігацій. 

Водночас, за розрахунками експертів, ДП НАЕК "Енергоатом" здатний погасити потенційну заборгованість за держоблігаціями до кінця 2025 року завдяки зменшенню навантаження по ПСО для населення вже після 1 червня поточного року. 

Також учасники ринку нагадали про потребу своєчасного перегляду тарифу на передачу НЕК "Укренерго" для того, щоб уникнути накопичення нових боргів в частині оплати послуги зі збільшення частки ВДЕ, а також мати можливість погасити наявні борги.

"Хочемо відзначити, що НКРЕКП ініціювало процес перегляду тарифу на передачу на початку червня 2024 року, в той же час, станом на кінець місяця, жодного рішення з цього питання поки прийнято не було", – зазначають в асоціації.

При цьому, виробники з ВДЕ звернули увагу на необхідність збереження існуючого механізму підтримки виробництва електроенергії з ВДЕ, а саме наявність в тарифі на послугу з передачі електричної енергії ОСП спеціальних обов’язків щодо збільшення частки виробництва електричної енергії з ВДЕ.

Нагадаємо, 20 червня, після чергового обстрілу енергоінфраструктури росіянами, президент Володимир Зеленський провів Ставку, за рішенням якої доручив уряду розробити стратегію розвитку відновлювальної енергетики і розподіленої генерації на рівні держави.

Борг ДП "Гарантований покупець" перед інвесторами у підприємства відновлюваної енергетики складає 28,9 млрд грн і виникає переважно через недофінансування розвитку цієї галузі з боку НЕК "Укренерго".