В мережі й домових чатах українців шириться паніка: потрібно терміново, до жовтня 2024 року, підтвердити реєстрацію прав на нерухоме майно, інакше його визнають безхазяйним (тобто таким, яке не має законного власника). І ажіотаж навколо теми такої "термінової реєстрації" в поточному році виникає не вперше.

Перша "хвиля" була пов’язана з неправильним трактуванням закону "Про порядок виділення земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)". Точніше, мова про частину 4 статті 13 цього законодавчого акту, в якій йшлося про таке: якщо до 1 січня 2025 року власник паю (невитребуваної ділянки) або його спадкоємець не оформив право власності, то вважається таким, що відмовився від одержання землі.

Після цього до Центрів надання адміністративних послуг кинулися власники земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які звикли називати свою землю "пай", щоб зареєструвати речові права на них.

Відео дня

Насправді ж ця норма закону стосується тільки власників часток (паїв), право власності на які посвідчуються відповідними сертифікатами.

А якщо на землю було отримано державний акт або свідоцтво про право на спадщину, вона має конкретні межі, місце розташування і кадастровий номер, то повторно реєструвати речові права на неї зовсім не потрібно.

Ба більше, наразі у Верховній Раді опрацьовуються зміни, адже багато власників земельних часток (паїв) з об’єктивних причин – через окупацію, еміграцію, пов’язаних з війною – не можуть вчасно оформити свої права власності. Тож кінцевий строк оформлення має бути продовжений до 1 січня 2028 року.

Окремо нагадаю, що усі документи про речові права, які виникли до 1 січня 2013 року (до початку роботи Державного реєстру речових прав на нерухоме майно) цілком і повністю визнаються державою нарівні з витягами з Держреєстру.

Але, на жаль, можемо спостерігати другу "хвилю" паніки, пов’язаної вже з начебто терміновою потребою реєстрації/перереєстрації житлової та нежитлової нерухомості. Щодо цього питання варто зазначити, що жоден закон й нормативно-правовий акт України не містить таких вимог. А термін (строк) "до жовтня 2024 року", який створює нездоровий ажіотаж, схожий на банальну маніпуляцію з боку зацікавлених фізичних та юридичних осіб.

Приміром, з практики та за інформацією деяких Центрів надання адміністративних послуг, значне число "свіжих" заявників звернулися для термінової реєстрації майнових прав через оголошення, розміщені в будинках керівництвом обʼєднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Мотив ОСББ можна зрозуміти - дані Держреєстру "видимі" для обʼєднань співвласників, що дозволяє "побачити" актуальні дані про власників (співвласників), площу нерухомості тощо.

А отже - розрахувати і виставити рахунки за користування спільним майном та відповідною часткою земельної ділянки.

На мою скромну думку, внесення даних до Державного реєстру речових прав щодо майна, права на яке виникли до 1 січня 2013 року, не вимагає значних капіталовкладень. І, якщо прибрати елемент паніки (пов’язаний з неіснуючими вимогами про якісь останні "строки" та страшилками про те, що протермінування може стати підставою для припинення права власності та визнання майна безхазяйним), це, у деяких аспектах, може спростити українцям життя.

Приміром, у такій житловій нерухомості можна зареєструвати місце проживання онлайн через застосунок "Дія", а у випадку спадкування спадкоємцям знадобиться значно менший пакет документів для оформлення відповідних прав.

Любов Полішкевич, PhD,керуюча партнерка Юридичної фірми Результат,керівниця практики земельного права та нерухомості

Тексти, опубліковані у розділі «Думки», не обов’язково відображають позицію редакційної колегії УНІАН. Докладніше з нашою редакційною політикою ви можете ознайомитись за посиланням