Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №5148, який обмежує використання пальмової олії в харчових продуктах. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив нардеп Ярослав Железняк.
Метою нового закону є вдосконалення законодавства у сфері дитячого харчування та підвищення загальної якості продуктів в Україні. Передбачається, що він також призведе до гармонізації українського законодавства з вимогами Євросоюзу.
Железняк зазначив, що закон встановлює граничний вміст трансжирних кислот у харчових продуктах. Крім цього, він забороняє використання пальмової олії в традиційних молочних продуктах.
Закон також забороняє використовувати гідрогенізовану пальмову олію та інші гідрогенізовані рослинні жири в дитячому харчуванні. Крім того, забороняється використовувати гідрогенізовану пальмову олію в харчових продуктах (кондитерських виробах).
Для операторів ринку встановлюються нові правила щодо надання інформації про кількість трансжирних кислот у харчових продуктах. Також закон запроваджує чітке маркування харчової продукції, в якій міститься пальмова олія.
Нардеп підкреслив, що за порушення закону передбачено штрафні санкції.
Пальмова олія - останні новини
Нагадаємо, що на початку вересня у Верховній Раді ухвалили закон, який передбачає обмеження використання пальмової олії в харчових продуктах.
За словами народної депутатки Олени Вінтоняк, законопроєкт № 5148 зустрівся з великою протидією, зокрема, від виробників. Вона вважає, що ця ініціатива має сприяти "здоров'ю нації та наших дітей".
Раніше УНІАН розповів, як пальмова олія впливає на здоров'я людей, і чи варто її додавати до свого раціону. За словами експертів, пальмова олія зустрічається практично всюди.