Одна з компаній компанія використовує колишні нафтові резервуари для зберігання олії / фото ua.depositphotos.com

Український експорт соняшникової олії опинився під загрозою через можливе порушення безпеки з боку компанії "Сан Флауер-Термінал", чиї потужності розташовані у порту Південний Одеської області. Про йдеться у матеріалі, опублікованому рейтинговим агентством "ElitExpert".

Зазначається, що компанія, згідно з інформацією з відкритих джерел, використовує резервуари для зберігання нафти для перевалки харчових продуктів. Стверджується, що якщо сліди забруднення будуть виявлені, це поставить під загрозу експорт до Європейського Союзу.

"Річ у тому, що можливі залишки нафти у резервуарах можуть спричинити потрапляння токсичних речовин у харчові продукти. Це створює реальну загрозу забруднення олії токсичними речовинами, що можуть серйозно вплинути на здоров’я споживачів, а крі того, у ЄС діють суворі норми щодо вмісту мінеральних олій у продуктах харчування. Порушення цих норм може призвести до повної заборони експорту української олії до Європи", - сказано в статті.

Відео дня

Журналісти нагадують, що подібне в українській історії вже було - у 2008 році з аналогічних причин - забрудненням нафтопродуктами, - експорт української олії був одразу ж зупинений і відновився пізніше після великих штрафів. Вони вважають, що зараз українській економіці це загрожує ще більш серйозними збитками, оскільки приблизно 64% всього експорту соняшникової олії йде саме до країн Європейського Союзу.

На думку видання, особливо тривожним є той факт, що компанія не має необхідних сертифікатів для здійснення цієї діяльності. Так, відповідно до офіційної відповіді Держпродспоживслужби, підприємство не зареєстроване у Державному реєстрі операторів ринку харчових продуктів. Акцентується, що це є порушенням закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів". Також у компанії, за даними журналістів, відсутні міжнародні сертифікати якості, такі як HACCP, що є обов'язковим для експорту продуктів до ЄС.

Експорт соняшникової олії в ЄС під загрозою через скандальну ситуацію в Одеській області, - ЗМІ
Експорт соняшникової олії в ЄС під загрозою через скандальну ситуацію в Одеській області, - ЗМІ

"Водночас дивує і бездіяльність Держпродспоживслужби. Незважаючи на те, що численні активісти та журналісти вже звернули увагу на проблему, відповідні перевірки так і не були проведені. Лише було визнано факт порушень, але жодних заходів для їх усунення не було вжито. У свою чергу, у Державній екологічній інспекції також кажуть, що у зв’язку з мораторієм на перевірки під час воєнного стану, не володіють інформацією про діяльність компанії", - сказано у матеріалі.

Експорт соняшникової олії в ЄС під загрозою через скандальну ситуацію в Одеській області, - ЗМІ
Експорт соняшникової олії в ЄС під загрозою через скандальну ситуацію в Одеській області, - ЗМІ

На переконання журналістів, якщо ситуація не буде негайно вирішена, Україна ризикує повністю втратити європейський ринок соняшникової олії, а це може призвести до серйозних економічних наслідків для країни, особливо в умовах війни та економічної нестабільності.