У зимовий період найбільше здорожчали ті продукти, які у цей час у нашій країні не виробляють, але вони є на зберіганні, і у першу чергу йдеться про овочі. На ціну переважно вплинув сезонний фактор.
Заступник очільника Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук в коментарі УНІАН нагадав, що нещодавно подешевшали морква і цибуля. За його словами, зниження ціни тимчасове, і зумовлене псуванням цих овочів.
"Аграрії відправляють ці овочі на продаж, і вже у лютому може виникнути певний дефіцит цієї продукції, і її вартість знову піде вгору. Коли в Україні з’являться ранні овочі під відкритим ґрунтом, тоді очікується зниження вартості цих продуктів", - пояснив експерт.
При цьому він нагадав, що в осінньо-зимовий період також зростають ціни на молочну продукцію, і це пов’язано з тим, що зменшується об’єм надоїв та під час війни зменшилося поголів’я корів.
"На ціни на молоко впливає не лише сезонність, а й те, що Україна почала досить активно експортувати молочну продукцію на зовнішні ринки. Для експортної продукції використовується молоко екстракласу. Це молоко вироблять не домогосподарства, а ферми. За це молоко є досить велика конкурентна боротьба, і через це зростає його вартість", - зазначив експерт.
Він вказав, що зараз спостерігається зниження цін на яйця, оскільки їхнє виробництво збільшилося, повернулося на довоєнний рівень, а попит на цей продукт не такий великий, бо скоротилася кількість населення. На його думку, ближче до весни варто очікувати часткове здешевлення яєць.
"Якщо говорити, про м'ясо, то вартість свинини та яловичини стабільна. Великих стрибків вартості цих продуктів вгору чи вниз немає. Зниження вартості м’яса може відбутися напередодні Великоднього посту, оскільки в цей період традиційно зменшується споживання м’ясних продуктів. Але після посту – коли розпочнуться великодні й травневі свята, об’єми споживання м’яса збільшаться, і це може призвести до часткового зростання цін на свинину. Яловичина досить дорога і не користується великим попитом, її вартість стабільно тримається на рівні понад 300 гривень за кілограм, і така ціна зберігатиметься. А от свинина під час великодніх та травневих свят може трохи здорожчати – у межах 5%", - пояснив Марчук.
Ціни в Україні - Держстат
У грудні 2024 року оптові ціни виробників промислової продукції зросли на 27,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Вартість продукції, реалізованої на внутрішньому українському ринку, підвищилася на 28,9%, тоді як експортні ціни зросли на 15,9%.
Зазначається, що у виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів загальний ріст цін склав 21%. При цьому в межах України вони зросли на 18,6%, а за межами України — на 32%.