Ураган у США забрав життя 16 осіб / фото ua.depositphotos.com

Руйнівні наслідки урагану Мілтон, який забрав життя 16 осіб у США, були посилені антропогенною зміною клімату.

Такого висновку дійшла міжнародна група кліматологів, які вивчають роль зміни клімату у виникненні екстремальних погодних умов, пише Reuters. Зокрема, глобальне потепління збільшило швидкість вітру на 10%, а кількість опадів збільшилася на 20-30%, згідно з аналізом World Weather Attribution.

Мілтон посилився зі шторму категорії 1 на бурхливий шторм категорії 5 менш ніж за добу, живлячись рекордно теплими водами в Мексиканській затоці.

Відео дня

Попередні наукові аналізи показали, що зміна клімату збільшила ймовірність таких високих температур води в затоці в 400-800 разів.

Через додаткове тепло з Мексиканської затоки Мілтон став третім за швидкістю посилення ураганом в Атлантиці за всю історію спостережень, повідомив Національний центр США з ураганів, максимальна постійна швидкість вітру досягла 290 км/год.

Група вчених зазначила, що зливові шторми, такі як Мілтон, нині вдвічі ймовірніші, ніж без антропогенного потепління.

"Це дослідження підтвердило те, що повинно було бути абсолютно зрозумілим: зміна клімату посилює шторми, і в цьому винне спалювання викопного палива", - прокоментував Ян Дафф, активіст екологічної некомерційної організації Greenpeace.

Зміна клімату та урагани

Учені виявили тенденцію до посилення ураганів в Атлантиці за останні 50 років, що може бути пов'язано зі зміною клімату.

Мілтон став другим ураганом категорії 5 у цьому сезоні, який триває з червня по листопад. За даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США, з 1950 року було всього п'ять років, коли було зареєстровано більше одного урагану категорії 5 за один сезон.

Вас також можуть зацікавити новини: