Білі ведмеді стали хворіти частіше, ніж раніше / фото REUTERS

У білих ведмедів зростає ризик зараження вірусами, на які вони рідше хворіли ще 30 років тому. Як показало нове дослідження, це пов'язано з потеплінням в Арктиці.

Нова робота вчених дала змогу зрозуміти, як хвороби білих ведмедів можуть бути пов'язані зі зменшенням кількості арктичного льоду, пише Бі-бі-сі. Зокрема, вчені вивчили аналізи крові ведмедів у Чукотському морі, зібрані в період з 1987 по 1994 рік, потім взяли три нові в період з 2008 по 2017 рік.

Так, нещодавні аналізи крові показали значно більше ознак зараження одним із п'яти вірусів, бактерій або паразитів. Дослідники перевірили кров ведмедів на п'ять різних патогенів.

Відео дня

Фахівець із дикої природи Керін Роде з Геологічної служби США розповіла, що "в місцях проживання білих ведмедів кількість льоду значно скоротилася, а землекористування збільшилося".

"Тому ми хотіли дізнатися, чи змінився вплив цих патогенів - особливо деяких із них, які, як ми думаємо, передусім зустрічаються на суші", - деталізувала вона.

Як зазначили фахівці, тільки за пробами крові важко сказати, як ці віруси і бактерії позначилися на здоров'ї тварин. При цьому Роде висловила думку, що така ситуація свідчить про зміни у всій арктичній екосистемі.

Роде пояснила, що білі ведмеді перебувають на вершині харчового ланцюжка: "Дослідження показало, що вони піддаються впливу деяких патогенів здебільшого через здобич. Тому те, що ми побачили у змінах впливу патогенів на білих ведмедів, свідчить про зміни, яких зазнають й інші тварини".

Білі ведмеді

У США білі ведмеді перебувають під загрозою зникнення. Науковці зазначали, що найбільшу загрозу їхньому майбутньому становить триваюча втрата середовища існування - арктичного льоду, з якого вони полюють.

Дослідження з використанням камер-нашийників на ведмедях показали, що через зникнення арктичної криги вони проводять дедалі більше часу на суші та голодують.

Вас також можуть зацікавити новини: