В Одеській області знову розцвіли груші / фото facebook.com/Ivan Rusev

У Національному природному парку "Тузлівські лимани" (Одеська область) через "пекельне" літо вдруге розцвіли груші - несподіване масове явище може призвести до послаблення, навіть загибелі рослин у зимовий період.

Про це розповів співробітник парку, доктор біологічних наук Іван Русєв. Вчений оприлюднив фото дерев та назвав явище "ілюзією повернення весни". "Вважається, що, як правило, вторинне цвітіння у груші та інших плодових культур не буває масовим, розпускаються лише поодинокі суцвіття. Але цього року рослини зазнали впливу спекотного літа. І такі суцвіття з’явились на диких грушах у Національному природному парку "Тузлівські лимани", - розповів науковець.

За його словами, це явище зараз можна часто спостерігати, зокрема, вздовж лиману Карачаус:

Відео дня

"Зазвичай на утворення таких несвоєчасних квіток дерево дарма витрачає поживні речовини. Вторинне цвітіння у таких випадках може призвести до загального послаблення і навіть загибелі рослин у зимовий період".

На Одещині зафіксували повторне цвітіння груш / фото facebook.com/Ivan Rusev

Цікаві новини України - що повідомлялося

Нагадаємо, у Національному природному парку "Тузлівські лимани" зацвіла рідкісна рослина - мачок жовтий, що занесений до Червоної книги України. Це дуже рідкісна трав'яниста рослина з родини макових. Мачок жовтий росте в літоральній смузі по берегах Чорного моря і лиманів. Раніше він був поширений й по узбережжі Азовського моря, але у заповіднику на Одещині росте лише на двох ділянках пересипу з повною відсутністю антропогенного навантаження, де він суворо охороняється.

Причини зміни чисельності рослини - стенотопність та вузька екологічна амплітуда, низька схожість насіння, а також антропогенні проблеми - руйнування екотопів під час укріплення берегів, рекреаційне навантаження, збирання лікарської сировини.

Вас також можуть зацікавити новини: