За словами дослідників, наразі авіація переживає переломний момент / фото УНІАН

Літаки мають збільшити час польоту та летіти повільніше, аби зменшити викиди. Про це йдеться у новому дослідженні, яке провів Кембриджський університет, передає The Intependent.

Зокрема завдяки новому аналізу було визначено низку цілей сталого розвитку для авіаційної галузі, аби спробувати зменшити її вплив на зміну клімату та досягнути нульового рівня викидів до 2050 року.

Дослідження показало, що наразі авіація сприяє збільшенню темпів глобального потепління близько на 4%, тоді як 2,5% з них припадає виключно на глобальні викиди CO2.

Відео дня

Також в університеті вважають, що за теперішніх галузевих стандартів авіація досі значно відстає від виконання зобов'язань урядів та організацій по всьому світу, аби досягти нульового рівня викидів до 2050 року. 

"В аналізі визначено чотири реалістичні цілі, яких необхідно досягти до 2030 року, щоб полегшити виконання зобов'язань до 2050 року, в тому числі подальші дослідження щодо уникнення хмар, які створюють літаки, краща співпраця між урядами і промисловістю, створення більш стійкого палива і експерименти з новими технологіями", - зазначили у матеріалі.

Своєю чергою в університеті запропонували "сміливий захід", аби спробувати зменшити спалювання палива, збільшивши час польоту, але водночас летіти трохи повільніше, ніж за звичайними маршрутами.

Дослідження показало, що зменшення швидкості польоту приблизно на 15% зменшить витрати палива на 5-7%. Ймовірно, у майбутньому доведеться розробляти літаки для польотів на менших швидкостях, аби зробити цю зміну досяжною. 

"Зворотною стороною цього стануть пасажири, оскільки їхня подорож трансатлантичним рейсом збільшиться приблизно на 50 хвилин, що потенційно може негативно вплинути на продуктивність авіакомпаній і на бажання пасажирів бронювати ще довші рейси. Однак у звіті зазначається, що збільшення часу польоту може бути компенсоване кращою організацією роботи аеропортів, зокрема, скороченням часу очікування", - додали у виданні.

Також дослідники пропонують прискорити будівництво нових літаків, аби старі могли бути виведені з експлуатації. Таким чином кількість літаків стане більшою, що забезпечить використання авіаперевізників для виконання рейсів, для яких вони були призначені. 

За словами професора, директора університетської лабораторії Уіттла Роба Міллера, ці сміливі заходи наразі не впроваджуються через те, що вони вимагають "зміни всього системного процесу".

"Авіакомпанії не можуть зробити це самотужки, так само як і виробники чи аеропорти. Це не тому, що хтось не хоче, просто складність системи робить це дуже важким завданням", - пояснив він в інтерв'ю The Times.

В The Independent підкреслили, що звіт університету буде представлено на цьому тижні в Нью-Йорку. 

"Авіація переживає переломний момент, як і автомобільна промисловість наприкінці 2000-х років. Тоді дискусії точилися навколо біопалива як заміни бензину і дизелю - доки Тесла не зробив революцію в майбутньому, створивши електромобілі. Наш п'ятирічний план покликаний прискорити цей момент прийняття рішення в авіації, поставивши її на шлях досягнення нульового рівня викидів до 2050 року", - наголосив Міллер в анонсі доповіді Кембриджського університету.

Екологія у світі - останні новини

Раніше екологиня Анна Корягіна заявила, що значні хвилі тепла, засухи, повені, часті та рясні дощі є наслідками зміни клімату у світі. За її словами, через активне використання викопного палива, а саме нафти, вугілля та газу, в атмосферу потрапляють величезні обсяги парникових газів, до прикладу, вуглекислого газу, метану, закису азоту та інших.

Також вчені проаналізували доісторичну Землю та визначили, що температура може піднятися більше, ніж очікувалося, протягом наступних тисячоліть. За словами дослідників, температура Землі сотні мільйонів років тому має величезне значення для історії життя тварин та еволюції. 

Вас також можуть зацікавити новини: