
Про користь цибулі розповідають не лише в народі, вона доведена й науковими дослідженнями. Зокрема відомо, що цей продукт має антиоксидантний ефект, захищає від ракових захворювань, підтримує імунну систему. Тому ввести цибулю до свого раціону - простий спосіб покращити здоров’я, пише verywellhealth.com з посиланням на наукові дослідження.
Зазначається, що цибуля містить фітонутрієнти - сполуки, які рослини виробляють для захисту від бактерій, вірусів і грибків. Ось які її основні переваги для здоров’я людини.
1. Допомагає боротися з бактеріями
Цибуля знищує такі шкідливі бактерії, як escherichia coli (E. coli), staphylococcus aureus (S. aureus), bacillus cereus. Дослідження свідчать, що кверцетин - один із флавоноїдів, який міститься в цибулі, - здатний уповільнювати розмноження багатьох видів бактерій.
2. Має протираковий ефект
Деякі дослідження вказують, що споживання цибулі може зменшити ризик розвитку певних видів раку, особливо раку шлунково-кишкового тракту. Той же кверцетин, за даними досліджень, може пригнічувати ріст Helicobacter pylori (H. pylori) - бактерії, пов’язаної з розвитком раку шлунка.
3. Зменшує запалення
Цибуля містить флавоноїди, глутатіон, сполуки селену, вітаміни E і C, які мають антиоксидантний ефект, допомагаючи організму боротися зі шкідливими вільними радикалами.
4. Допомагає контролювати рівень цукру в крові
Екстракт цибулі у поєднанні з антидіабетичними препаратами знижує рівень цукру у крові на 35-50% залежно від дози.
5. Підтримує здоров’я кісток
Дослідження показали, що один із найпотужніших компонентів цибулі - пептид GPCS - може запобігати руйнуванню кісткової тканини, зменшувати втрату кісткової маси та знижувати ризик переломів.
6. Покращує травлення
Цибуля є чудовим джерелом пребіотиків, які сприяють здоров’ю кишкової мікрофлори. Вона містить інулін - сполуку, що стимулює розмноження корисних бактерій у кишечнику.
7. Містить багато корисних речовин
Ось яка харчова цінність ½ склянки сирої цибулі: калорії – 30, жири - 0 г, холестерин - 0 мг, вуглеводи - 7 г, клітковина - 1 г, цукри - 5 г, білки - 1 г, натрій - 0 мг, калій - 126 мг (4% добової норми), вітамін C - 5 мг (9% добової норми), вітамін B6 - 0,1 мг (5% добової норми), кальцій - 16 мг (2% добової норми), фолієва кислота - 15,2 мг (4% добової норми).
8. Може сприяти зниженню ваги
Ожиріння часто супроводжується запальними процесами в організмі. Флавоноїд кверцетин, що міститься в цибулі, допомагає зменшувати масу тіла, кількість жиру та рівень тригліцеридів у крові.
Видання зазначає, що цибуля корисна як у сирому вигляді, так і термічно оброблена. Але обробка зменшує вміст тіосульфінатів - речовин, що мають антибактеріальні, протигрибкові та антибіотичні властивості.
Дослідження показують, що якщо подрібнити цибулю перед приготуванням, вона зберігає більше корисних властивостей. Найбільші втрати поживних речовин спричиняє варіння та смаження, а запікання, навпаки, може підвищити вміст флавоноїдів.
Раніше УНІАН розповідав про 9 продуктів, які знижують кортизол. Експерти стверджують, що корисні звички харчування, коли в раціоні багато фруктів і овочів, пісних білків, цільного зерна, корисних жирів, допомагають вашому організму працювати якнайкраще.
Підвищений рівень кортизолу може збільшувати апетит і призводити до потягу до менш корисної їжі. Експерти радять обмежити споживання таких продуктів, як доданий цукор, насичені жири, кофеїн, сильно оброблені продукти, алкоголь, трансжири, червоне м'ясо, смажена їжа, чіпси та печиво.