Який чай впливає на цукор / колаж УНІАН, фото freepik.com, pixabay

Чай - напій, який люблять мільйони людей по всьому світу. Тим паче, що існує стільки його різновидів. Однак є ті, кому доводиться витрачати надто багато часу на планування свого раціону протягом дня. Це стосується людей із діабетом. При цьому увага здебільшого приділяється саме їжі.

Хоча напої теж можуть значно впливати на рівень цукру в крові, пише Eating Well. З іншого боку, недостатнє споживання рідини може призвести до зневоднення, що також сприяє підвищенню рівня цукру. Чай має безліч корисних властивостей, і поліпшення контролю цукру - одна з них.

З такою кількістю різних видів чаю складно вибрати найкращий для контролю рівня глюкози. У цьому виданню допомогли дієтологи.

Відео дня

Зелений чай

Легкий, із землистими нотками, зелений чай стабільно асоціюється з безліччю корисних ефектів, включно з, як виявилося, і поліпшенням контролю цукру. Дослідження засвідчили, що він може знижувати рівень глюкози натщесерце і підвищувати чутливість до інсуліну в людей із діабетом.

"У кишечнику перебувають трильйони мікробів, що впливають на рівень цукру в крові. Дисбаланс мікробіоти може призвести до зниження толерантності до глюкози та інсулінорезистентності. Зелений чай багатий на поліфеноли, які сприяють здоров'ю кишківника і, як наслідок, допомагають контролювати рівень цукру", - зазначає зареєстрована дієтологиня та сертифікована фахівчиня з діабету Кімберлі Роуз-Френсіс.

Чорний чай

Хоча зелений і чорний чай виглядають і мають різний смак, обидва вони отримані з рослини Camellia sinensis. Тому не дивно, що вони мають схожі корисні властивості.

Дослідження чорного чаю в цьому напрямі проводилися рідше, але один науковий огляд показав, що він може допомагати в метаболізмі глюкози і покращувати чутливість до інсуліну. Точні механізми поки невідомі, але вчені припускають, що поліфеноли в чорному чаї можуть сповільнювати перетравлення і засвоєння цукрів, запобігаючи набору зайвої ваги - одного з ключових факторів ризику діабету 2 типу.

Імбирний чай

"Імбир широко відомий своєю здатністю полегшувати нудоту, але він також може допомагати регулювати рівень цукру в крові", - зазначає Роуз-Френсіс.

Дослідження показують, що імбир містить близько 40 антиоксидантних сполук, які можуть позитивно впливати на рівень глюкози та зменшувати запалення.

Хронічно підвищений рівень цукру в крові може призводити до запалення, а антиоксиданти імбиру допомагають справлятися з цим. Крім того, імбир може сповільнювати засвоєння вуглеводів, регулювати метаболізм глюкози і захищати клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін.

Чай із кориці

Кориця - це не тільки популярна спеція для випічки, а й основа корисного чаю. Дослідження показують, що кориця може покращувати роботу інсуліну і допомагати регулювати рівень цукру в крові. Крім того, коричний чай має природну солодкість без додавання цукру, що робить його чудовим варіантом для людей з діабетом.

Як і імбир, кориця багата на антиоксиданти, які борються із запаленням - фактором, що ускладнює контроль цукру. Кілька досліджень підтвердили, що кориця може знижувати рівень глюкози в крові як у людей з діабетом, так і без нього.

Щоб заварити чай з корицею, просто додайте паличку кориці в гарячу воду.

Чай з куркуми

Куркума славиться своїми корисними властивостями - від поліпшення роботи мозку до захисту серця. Дослідження показують, що вона також може знижувати рівень цукру в крові та допомагати в контролі ваги.

Головна діюча речовина куркуми - куркумін - потужний антиоксидант і протизапальна сполука. Оскільки запалення і високий рівень цукру в крові часто йдуть рука об руку, вважається, що куркумін допомагає контролювати глюкозу саме завдяки своїм протизапальним властивостям.

Інші новини зі сфери здоров'я

Раніше УНІАН повідомляв, чим відрізняються свіжі фрукти та сухофрукти, а також що корисніше для здоров'я. Обидва види фруктів мають свої переваги для здоров'я, однак, якщо потрібно обирати, то потрібно знати, що саме краще обрати.

Крім того, дієтологи назвали 10 продуктів, у яких багато клітковини, що корисно для травлення. "Ключова порада щодо клітковини - поступово збільшувати споживання. Занадто швидкий стрибок може призвести до здуття живота або дискомфорту, тож робіть це повільно й обов'язково пийте багато води", - радить експертка.

Вас також можуть зацікавити новини: