Яйця на сніданок дають білок, який відмінно насичує організм. Хороша яєчня має чудовий смак, а рослинна олія забезпечує найкращу текстуру яєць.
Видання Health digest пише, що багато олій не завжди корисні для здоров'я, тому що вони можуть бути рафіновані або містять багато насичених жирів. Під час приготування яєць можна використовувати оливкову олію або олію авокадо, оскільки вони містять мало насичених жирів і корисні для серця омега-3 жирні кислоти.
Оливкова олія має нижчу температуру горіння, ніж олія авокадо і високорафіновані олії, такі як рапсова, рослинна і кукурудзяна. Незважаючи на те, що оливкова олія містить велику кількість антиоксидантів, при приготуванні їжі на ній за високих температур у повітря потрапляють канцерогени, а в продуктах утворюються вільні радикали.
Високорафіновані олії часто використовуються для приготування страв, оскільки вони мають вищу точку горіння, що робить їх менш схильними до руйнування під впливом високих температур. На перший погляд, деякі рафіновані олії, наприклад соєва або олія каноли, можуть здатися корисними для здоров'я, оскільки в них менше насичених жирів. Однак ці олії містять трансжири, які можуть непомітно підвищити рівень "поганого" холестерину і знизити рівень "хорошого" холестерину.
Рафіновані олії також втрачають частину своєї корисності в процесі обробки. Тепло, тиск і хімічні речовини, що використовуються під час рафінування, позбавляють олію природних антиоксидантів і поживних речовин. Рафіновані олії холодного віджиму, такі як оливкова або олія авокадо, зберігають більше корисних речовин і мають вищу точку горіння, ніж їхні нерафіновані версії. Рафінована олія авокадо має одну з найвищих точок горіння, що робить її чудовим вибором для приготування яєць за високих температур.
Кокосова олія також більш стабільна за високих температур приготування їжі, оскільки в ній багато насичених жирів. Рафінована кокосова олія має вищу точку горіння, ніж нерафінована, що робить її більш корисною для приготування таких продуктів, як яйця.
За даними Гарвардської школи громадської охорони здоров'я, середньоланцюгові тригліцериди або MCT швидко переробляються на енергію, а також допомагають вам почуватися ситим. Але більшість кокосової олії на полицях магазинів містить лауринову кислоту, а не MCT.
В огляді, опублікованому в журналі Circulation у 2020 році, який об'єднав 16 досліджень, було виявлено, що кокосова олія підвищує рівень холестерину ЛПНЩ більш ніж на 10 пунктів, а холестерину ЛПВЩ - на 4 пункти. Хоча підвищення рівня холестерину ЛПВЩ може бути корисним для серця, дослідники дійшли висновку, що кокосову олію не слід вважати корисною для зниження ризику серцево-судинних захворювань.
Раніше УНІАН писав про користь і шкоду соняшникової олії.