Салат айсберг часто залишається поза увагою, адже люди частіше надають перевагу шпинату та іншим видам листової зелені через поширену думку, нібито він не такий корисний. "Інформація про харчування допомагає вам ухвалювати виважені рішення щодо продуктів, які ви обираєте для споживання, з погляду вмісту в них поживних речовин", - наголошує дієтологиня з Центру харчування людини Клівлендської клініки Джулія Зумпано.
У матеріалі Parade вона та низка інших дієтологів розповідають про те, чи є користь від вживання салату айсберг і про багато іншого. Наприклад, дипломований дієтолог Медді Паскуаріелло заявляє, що айсберг популярний у ресторанах і домашній кухні.
"За своїми функціями він схожий з капустою, але має більш ніжне листя і може використовуватися в салатах. У нього блідо-зелене листя з трохи менш гірким смаком, ніж у руколи, шпинату або кейла", - підкреслює вона.
Міністерство сільського господарства США наводить дані про поживність 100 грамів латуку айсберг, що, як уточнює Паскуарієлло, становить трохи більше однієї чашки в подрібненому вигляді. При тому, що більшу частину айсберга становить саме вода. Крім води ми маємо трохи більше 1 грама білка і жиру, 3 грами вуглеводів, 1 грам клітковини, 14 міліграмів кальцію і 139 міліграмів калію.
Чи має салат-латук айсберг якусь поживну цінність?
Всупереч поширеній думці, так. Зумпано стверджує, що салат-латук айсберг має поживну цінність, включно з клітковиною, калієм і трохи кальцію, і при цьому містить мало калорій. Менше уваги айсберг отримав через те, що інші види зелені містять більше корисних речовин за меншої кількості калорій.
Інша дипломована дієтологиня - Сара Логан із Fay Nutrition - додає, що калорійність салату айсберг схожа з калорійністю ромена і руколи. Однак вона згодна з тим, що ромен і рукола, як правило, більш насичені поживними речовинами. У салаті ромен, наприклад, міститься 4 грами вуглеводів, 2 грами клітковини, 28 міліграмів кальцію і 260 міліграмів калію. А ось у руколі, крім інших речовин, 5 грамів вуглеводів, 204 міліграми кальцію і 407 міліграмів калію.
"Його можна включати у свій раціон, і в його вживанні немає нічого поганого, але я б не стала робити його основним листовим зеленим продуктом. Ви можете отримати трохи більше мікроелементів, використовуючи інші варіанти", - підкреслює Паскуаріелло.
Чи корисний салат-латук айсберг?
Експерти сходяться в одному - салати задовольняють щоденну потребу в гідратації через високий вміст у них води. Що, за даними Центру з контролю і профілактики захворювань(CDC), допомагає регулювати температуру тіла, пом'якшувати суглоби і захищати спину.
Крім того, хоч айсберг і містить менше клітковини, ніж інші види листової зелені. Кожна крупиця має значення, особливо коли дані показують, що понад 90% американців не отримують достатньої кількості клітковини на день.
Клітковина допомагає підтримувати здоров'я кишківника і контролювати рівень цукру в крові. Згідно з дослідженнями, харчові волокна є ключовим інструментом у лікуванні діабету. Інші дослідження показують, що клітковина може сприяти здоров'ю кишківника, запобіганню раку та серцево-судинним захворюванням.
Дієтологи також зазначають, що салат айсберг може зробити свій внесок у щоденне споживання вітаміну К - ключового вітаміну, що допомагає згортанню крові, здоров'ю серця і кісток.
Інші новини про здоров'я людини
Раніше УНІАН повідомляв, як гарбуз впливає на організм. Існує щонайменше п'ять дивовижних переваг для здоров'я, завдяки цьому універсальному овочу.
Крім того, в Україні заборонили пальмову олію. Тепер у продуктах повинно бути не більше 2 грамів на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, але і це не все.