Дієтологи перерахували дев'ять так званих "дофамінових продуктів", які "змушують" вас почуватися добре, пише foodandwine.com.
Зазначається, що ці продукти збільшують вироблення в організмі хімічної речовини гарного самопочуття - гормону дофамін.
Хоч, як зазначила дієтологиня Елісон Кейн, "дофамін - це лише частина набагато більшої головоломки, коли йдеться про психічне здоров'я і добробут", так звані "дофамінові продукти" здатні підтримувати гарне самопочуття, поряд із поширенішими стратегіями - регулярні вправи, правильний сон, управління стресом та підтримання соціальних зв'язків.
"Дофамін може вивільнятися під час вживання будь-якої їжі, яка вам подобається. Ще до того, як ви відкусите шматочок, одна тільки думка про їжу, яка вам подобається, може стимулювати вироблення дофаміну в мозку", - пояснила дієтологиня.
За її словами, стимулювати мозок виробляти дофамін можуть продукти, що містять амінокислоти тирозин або фенілаланін. Аля ефективного процесу також знадобляться вітамін B6 і мінерали, такі як залізо, фолієва кислота і мідь.
Дієтологиня Кендіс Пампер зазначила, що до "дофамінових продуктів" належать:
- М'ясо: яловичина, свинина.
- Птиця: курка, індичка.
- Риба: лосось, тунець, окунь.
- Яйця: цільні яйця, яєчні білки.
- Молочні продукти: молоко, сир (чеддер, гауда, моцарела, пармезан, швейцарський), йогурт.
- Бобові: чорна квасоля, кінські боби, сочевиця.
- Соєві продукти: едамаме, темпе, тофу.
- Горіхи: мигдаль, бразильські горіхи, кеш'ю, фундук, макадамія, арахіс, пекан, кедрові горіхи, фісташки, волоські горіхи.
- Насіння: насіння конопель, насіння гарбуза, насіння кунжуту, насіння соняшнику.
Хоча ці продукти можуть сприяти виробленню дофаміну, Пампер акцентувала, що важливо дотримуватися збалансованої точки зору в питаннях психічного здоров'я.
Нагадаємо, раніше дієтологи назвали 8 найкращих продуктів для сніданку.