
Багато людей звикли починати свій день із чашки кави. Водночас якщо вам здається, що кава з місцевої кав'ярні набагато смачніша, ніж та, яку ви зварили у себе на кухні, це може бути пов'язано з тим, що ви неправильно зберігаєте зерна. Директор з розвитку кави в Starbucks Леслі Вулфорд розповіла Eatingwell, як найкраще зберігати каву, щоб зберегти її смак і аромат.
Як зберігати кавові зерна
Чотири чинники можуть вплинути на смак вашої кави: кисень, тепло, світло і волога, каже Вулфорд. Тому вона рекомендує зберігати кавові зерна в непрозорому герметичному контейнері за кімнатної температури.
Якщо ви збираєтеся зберігати зерна в оригінальній упаковці, випустіть якомога більше повітря і щільно запечатайте упаковку, оскільки кисень - ворог кави. Крім того, обов'язково уникайте будь-яких місць на кухні, які піддаються впливу сонячного світла або тепла, наприклад, поруч із духовкою або поруч із сонячним вікном.
Скільки часу можна зберігати каву
Після того, як ви відкрили упаковку, за словами Вулфорд, необхідно використати її протягом тижня. Тому замість того, щоб купувати великий пакет зерен і зберігати його протягом тривалого часу, вона рекомендує купувати дрібніші пакети частіше.
Водночас Елісс Вішарт, фахівець із якості кави в Peet's Coffee, зазначає, що добре запечатаний пакет із кавовими зернами може зберігатися кілька місяців, і що ви, найімовірніше, матимете близько 30 днів після відкриття пакета, щоб використати їх, перш ніж вони почнуть псуватися.
Головні помилки під час зберігання кави
Уникайте холодильника
По-перше, кавові зерна можуть вбирати запахи інших продуктів у холодильнику. Крім того, Вулфорд каже, що часте виймання кави з холодильника призведе до утворення конденсату, через який кава може швидше псуватися. Водночас каже, що можна використовувати морозильник, якщо вам потрібно зберігати зерна протягом тривалого часу. Однак зберігати їх потрібно в герметичному, запечатаному контейнері (підійде вакуумний пакет, придатний для заморозки). При цьому щойно ви дістанете каву з морозильника і розморозите, її потрібно використовувати негайно і в жодному разі повторно не заморожувати.
Не зберігайте зерна в кавомолці
Як зазначає Вішарт, бункер кавомолки зазвичай прозорий і негерметичний, через що зерна швидше псуються. "Але найбільший недолік цього способу - це олії, що накопичуються", - додає вона. "Олії можуть згіркнути і надати неприємного присмаку не тільки вашій чашці кави, а й наступній порції зерен, насипаних у бункер".
Як зберігати мелену каву
Мелену каву також необхідно зберігати в непрозорому герметичному контейнері за кімнатної температури. Однак вона, найімовірніше, зіпсується швидше, ніж кава в зернах, навіть за правильного зберігання. "Коли кава подрібнюється, більша площа поверхні зерна піддається впливу повітря, через що кава окислюється швидше, ніж цільні зерна, і втрачає свої ароматичні сполуки", - каже Вулфорд. З цієї причини вона рекомендує купувати каву в зернах, коли це можливо, і молоти її безпосередньо перед заварюванням, бо процес подрібнення виділяє ароматичні сполуки у вашу каву, роблячи чашку ароматнішою.
Як дізнатися, чи зіпсувалася ваша кава
Перша ознака - коли смак і аромат починають розсіюватися, тому що олії в зернах розпадаються, приглушуючи ці елементи. З цього моменту зерна втрачають свій блиск, виглядають трохи тьмянішими, ніж коли ви їх уперше купили. Однак найбільшим показником буде ваша чашка кави: Вулфорд каже, що якщо ваша кава має присмак картону, прийшов час замінити зерна.
Раніше УНІАН розповідав, як обрати найкращі кавові зерна для еспресо.