
Сік селери став популярним у фітнес-середовищі завдяки своїм потенційним корисним властивостям. Традиційно використовувана в народній медицині Європи, Азії та Африки, селера здавна цінується за свої природні цілющі властивості.
Видання Very Well Health пише, що багата на антиоксиданти, як-от флавоноїди апігенін і лютеолін, і поліфеноли, як-от п-кумарова кислота, селера може допомогти зменшити запалення і підтримати загальний стан здоров'я.
Підвищує гідратацію
Селера на 95% складається з води і містить калій, електроліт. Вміст води і калію в селері дає змогу використовувати її як напій, що сприяє гідратації.
Покращує здоров'я травної системи
Високий вміст води в селері та селеровому соку сприяє травленню, що узгоджується з дослідженнями, які підкреслюють важливість гідратації для здоров'я травної системи. Ці дослідження показують, що достатня гідратація пов'язана з поліпшенням роботи кишківника і зменшенням закрепів.
Крім того, високий вміст клітковини в нерафінованому соку селери, ймовірно, сприяє поліпшенню травлення на підставі досліджень, які демонструють позитивний зв'язок між підвищеним споживанням клітковини і поліпшенням здоров'я травної системи.
Зменшує запалення
Оскільки селера містить велику кількість фітонутрієнтів флавоноїдів і поліфенолів, вона може чинити антиоксидантну дію, яка зменшує запалення в організмі. Огляд досліджень засвідчив, що фітонутрієнтні сполуки селери мають антиоксидантну активність, аналогічну іншим продуктам із порівнянними фітонутрієнтними профілями.
Знижує артеріальний тиск
Дослідження виявили значний зв'язок між вживанням селери в будь-якому вигляді та зниженням загального артеріального тиску. Безліч флавоноїдів, поліфенолів та інших поживних компонентів селери можуть сприяти зниженню загального кров'яного тиску, але точні механізми залишаються неясними.
Регулює рівень цукру в крові
Різні дослідження засвідчили, що лютеолін впливає на загальну регуляцію рівня цукру в крові, зокрема покращує баланс глюкози в кровотоці та доставку глюкози в клітини. Вживання продуктів з високим вмістом лютеоліну може позитивно впливати на контроль рівня цукру в крові.
Поживна цінність соку селери
Сік селери містить найбільшу кількість вуглеводів, за якими йдуть білки. У ньому мало жирів і відносно мало калорій у розрахунку на одну порцію. Крім того, сік селери містить кілька вітамінів і мінералів: калій, кальцій, вітаміни А, С, К і фолат.8 І селера, і сік селери містять велику кількість флавоноїдів - апігеніну, лютеоліну і поліфенолу п-кумарової кислоти.
Вміст поживних речовин у соку селери
- калорії - 40 кілокалорій (ккал);
- білки - 1,2 грама (г);
- жири - 0,4 г;
- вуглеводи - 7,8 г;
- клітковина - 3,8 г;
- цукру - 3,2 г;
- Кальцій - 109 міліграмів (мг);
- Калій - 625 мг;
- Вітамін А - 52 мікрограми (мкг);
- Фолат - 85 мкг;
- Вітамін С - 7,3 мг;
- Вітамін К - 69,1 мкг.
Кому не можна пити сік із селери
Селера і сік селери загалом вважаються безпечними для більшості людей, але не варто її вживати, якщо у вас є алергія на цю рослину або будь-які її компоненти чи частини.
Існують анекдотичні дані про те, що сік селери, особливо нерафінований, може збільшити ймовірність виникнення діареї у деяких людей. Незважаючи на відсутність останніх досліджень, що вивчають вплив соку селери на шлунково-кишковий тракт (ШКТ), занадто велика кількість харчових волокон може збільшити ймовірність діареї.
Раніше УНІАН писав, що названо 2 поживні речовини, які "несподівано" впливають на цукор у крові.