Насіння може стати корисним перекусом / фото indostan.ru

Насіння соняшнику - чудовий перекус під час прогулянки або перегляду улюбленої телепередачі. Крім того, це універсальний інгредієнт, який можна використовувати для надання текстури та смаку стравам, чи то десерт, чи то страва.

Видання Martha Stewart з'ясувало в експертів, як чистити насіння і як правильно приготувати.

Як вибрати насіння із соняшника

Коли насіння соняшнику продається в шкаралупі, його називають неочищеним. Технічно, можна з'їсти кілька таких насінин і залишитися в живих, але робити цього не рекомендується. За словами Натана Ліона, шеф-кухаря, шкаралупу з насіння соняшнику слід видаляти до того, як вживати в їжу.

Відео дня

Якщо ви хочете використовувати його в приготуванні страви, то краще купити очищене насіння соняшнику.

Очищене насіння соняшнику може бути сирим або обсмаженим. Процес обсмажування підсилює горіховий смак і хрустку текстуру насіння. Але якщо ви хочете обсмажити і приправити його самостійно, краще почати з сирого насіння, каже Майя Браун, викладач кулінарного мистецтва в Школі кулінарного мистецтва Огюста Ескоф'є.

Коли насіння соняшнику обсмажується, його можна готувати як із сіллю, так і без неї, як і горіхи. Сіль доповнює смак насіння, в результаті чого виходить смачна закуска. Однак у попередньо посоленому насінні, як правило, дуже багато натрію, зазначає Лайон, тож краще обирати несолоне насіння і соліть його самостійно.

Як швидко почистити насіння від лушпиння

Існує кілька способів очищення насіння соняшнику від шкаралупи в домашніх умовах.

Зубами

"Класичний спосіб очистити насіння від шкаралупи - зубами", - ділиться Крістіан Мейті, шеф-кухар і дієтолог.

За допомогою качалки

Якщо ви хочете захистити свої зуби або очистити від шкаралупи відразу кілька насінин, скористайтеся качалкою:

  1. Покладіть паперовий або чистий кухонний рушник на рівну поверхню.
  2. Покладіть насіння зверху.
  3. Проведіть качалкою по насінню, злегка натискаючи, щоб воно розкрилося.
  4. Ви також можете відкинути рушник і злегка вдарити по насінню качалкою, щоб його розкрити.

Якщо у вас немає качалки, ви можете використовувати молоток для м'яса або каструлю з твердим дном.

У духовці

"Обсмажування насіння - чудовий спосіб надати йому смаку і видалити шкаралупу", - каже Мейті.

  1. Помістіть сире насіння соняшнику в миску.
  2. Збризніть насіння оливковою олією і перемішайте до повного покриття.
  3. Приправте за смаком сіллю. Додайте інші спеції для додаткового смаку, наприклад каєнський перець, порошок чипотле, паприку або сушені трави, якщо хочете.
  4. Розкладіть насіння на вистеленому пергаментом листі для випічки.
  5. Запікайте за температури 110°С протягом 8-10 хвилин, помішуючи один раз на півдорозі, до легкого підсмажування.

У воді

За словами Брауна, якщо замочити насіння у воді на одну-дві години, шкаралупа розм'якшиться, і його буде легко витягти. Після замочування насіння ви можете акуратно стиснути шкаралупу, щоб видалити насіння. Цей спосіб може зайняти багато часу, особливо якщо ви готуєте відразу багато насіння.

Як зберігати насіння соняшнику в домашніх умовах

"Найкраще зберігати насіння в чистому, герметичному контейнері в прохолодному, сухому і темному місці, - каже Браун. Ідеальне місце - комора або шафа далеко від кухонної техніки".

За правильного зберігання сире насіння соняшнику зберігатиметься близько двох-трьох місяців за кімнатної температури, каже Браун. Смажене, солоне насіння зберігається близько року. Якщо тримати його в холодильнику, термін придатності трохи збільшиться.

Як зрозуміти, що насіння зіпсувалося

Перша ознака зіпсованого насіння соняшнику - неприємний запах, каже Браун. Згірклий, кислий або інтенсивний запах вказує на те, що жири зіпсувалися і їх небезпечно вживати, додає вона. Якщо ви не можете одразу визначити запах, спочатку струсіть насіння, радить Мейті. Це допоможе проявити неприємний запах, якщо він присутній.

Ви також можете спробувати насіння на смак, щоб визначити, чи є в ньому гіркі нотки або присмак, ділиться Мейті.

"Якщо воно кисле або гірке, значить, їсти його не варто", - каже вона.

Крім того, є кілька зовнішніх ознак, які свідчать про те, що насіння зіпсувалося.

"У міру старіння насіння воно може набувати блакитно-сірого відтінку, який вказує на те, що насіння зіпсувалося", - зазначає Браун.

Крім того, будь-яка видима пліснява - це ознака того, що його потрібно викинути, каже Мейті.

Раніше УНІАН писав, як підсмажити насіння гарбуза, щоб воно вийшло ніжним і ароматним.

Вас також можуть зацікавити новини: