Успішних людей вирізняє не їхня впевненість, чи ділова хватка, а дещо інше / фото ua.depositphotos.com

Професор Гарвардської бізнес-школи Джозеф Фуллер провів кілька років, працюючи з найуспішнішими людьми світу та вивчаючи їх – від керівників зі списку Fortune 500 до лауреатів Нобелівської премії.

Він виявив, що дуже успішних людей відрізняє від усіх інших не їхня впевненість чи ділова хватка. Вирішальну роль відіграє їхня здатність до адаптації, пише CNBC Make It.

"Вони не прив'язані до якогось заздалегідь визначеного кар'єрного шляху, який вони обрали, коли були студентами або починали свою першу роботу. Вони відкриті до несподіваних можливостей і приймають зміни, а не бояться їх", – розповідає він. 

Відео дня

Ставити кар'єрні цілі та визначати терміни для їх досягнення – це чудово. Небезпека, за словами Фуллера, полягає в тому, що ви так сильно схиляєтеся до своїх переконань, що стаєте закритими для зміни шляху.

Наприклад, ви можете відмовитися від роботи в невеликому стартапі, який вас цікавить і добре оплачується, тому що ви завжди планували працювати у великій, відомій компанії. Або ж у вас може виникнути спокуса шукати нову роботу, навіть якщо вас влаштовує ваша нинішня посада, через те, що вас не просувають по службі так швидко, як ви очікували. 

В обох випадках "ви ігноруєте те, що вас мотивує або цікавить, і замість цього дозволяєте жорстким очікуванням керувати вашою кар'єрою", каже Фуллер.

"Такий тип упертого мислення не заведе вас далеко", – пояснює він.

Якщо ви зациклюєтеся на конкретному кар'єрному шляху, ви ризикуєте не помітити інших цікавих варіантів для свого професійного життя, додає Фуллер. 

Примітно, що щгідно з нещодавнім дослідженням LinkedIn, адаптивність – це одна з soft skills (мʼякі навички), яка користується все більшим попитом у широкому спектрі галузей. 

Потреба у гнучких, стійких працівниках на робочому місці, за даними LinkedIn, є прямим наслідком змін у робочій силі після пандемії коронавірусу: розвиток штучного інтелекту, широке впровадження віддаленої та гібридної роботи, а також п'ять поколінь, кожне з яких має різні стилі спілкування та робочий жаргон, які зараз працюють разом.

Роботодавці хочуть наймати людей, які можуть швидко адаптуватися до цих постійних змін, каже віце-президент LinkedIn Анеш Раман.

"Адаптивність – це найкращий спосіб проявити себе зараз. В основі управління змінами лежить розвиток м'язів адаптивності", – наголошує він. 

Водночас Фуллер каже, що адаптивність – "це навичка, яку рідко можна знайти". Люди бояться пробувати щось нове і зазнавати невдач.

"Але ви не можете рости, не виходячи за межі своєї зони комфорту", – резюмує професор. 

Як стати успішним: поради від мільйонера

Мільйонер дав три важливі поради для тих, хто хоче розбагатіти. Одна з них – інвестувати у своє зростання. Чи то формальна освіта, освоєння нових навичок, чи то вдосконалення свого мислення, віддавайте перевагу особистісному розвитку. 

Друга порада полягає у тому, щоб диверсифікувати ваші джерела доходу. Успішні люди часто мають кілька джерел доходу – від акцій і нерухомості до власного бізнесу.

Третя порада – будьте дисциплінованими. Віддавайте пріоритет заощадженням та інвестиціям, а не витратам.

Вас також можуть зацікавити новини: