Психологиня розповіла, як розпізнати емоційного маніпулятора/ фото ua.depositphotos.com

Усі ми так чи інакше іноді стикаємося з людьми, у стосунках з якими безпричинно втрачаємо контроль над собою або відчуваємо постійну невпевненість. Таких людей називають емоційними маніпуляторами й існують чіткі "червоні прапори" в їхній поведінці, які допоможуть вам зрозуміти, що від такої людини варто триматися подалі. Про це пише сертифікований психолог Шеррі Кемпбелл для YourTango.

1 Вони приховують свою справжню сутність.

Емоційні маніпулятори вдають із себе милих, турботливих і небайдужих людей. Однак, як ідеться в дослідженні, опублікованому в журналі Personality and Individual Differences Journal, маніпулятори перетворюються на те, що ви хочете бачити тільки на певний час, щоб заманити вас. Однак оскільки вони все ще стратегічно демонструватимуть "хороший" бік, ви постійно виправдовуватимете свої стосунки з ними і житимете у світі плутанини.

2. Турбота про них - ваша робота

Маніпулятори хочуть, щоб їхнє життя було сповнене веселощами, відпочинком і азартом, а всі нудні або важкі справи вирішували інші. Іншими словами, у них алергія на слова "відповідальність" та/або "підзвітність". Як стверджує публікація в журналі Psychological Inquiry, маніпулятори завжди хочуть більше, ніж дають, і їм байдуже, що ви при цьому відчуваєте.

Відео дня

3. Вони егоїсти

Це їхня головна риса. Емоційні маніпулятори не працюють у стосунках зі співчуттям або справедливістю. Їхнє уявлення про справедливість - це отримання того, що вони хочуть, саме в той момент, коли вони цього хочуть.

Вони вперті, мають свою думку, ненадійні і відмовляються виконувати прохання (хоча очікують цього від вас). Це їхній світ, а ви - всього лише гість.

4. Вони вважають, що ніколи не помиляються

Згідно з дослідженням у Personality and Social Psychology Bulletin, маніпулятори вважають себе жертвами обставин. З їхньої точки зору, вони ніколи не роблять помилок, ніколи не помиляються, а їхні мотиви завжди продиктовані чистими намірами. Вони не несуть жодної відповідальності за свою поведінку.

5. Вони влаштовують істерики

Вони здіймають галас, коли їхні вимоги не задовольняються негайно, часто кидаючи словесні погрози, виправдання та обґрунтування для негайного виконання своїх вимог. Інший їхній улюблений спосіб влаштувати скандал - прикинутися, що вас не існує. Згідно з дослідженнями в Journal of Personality, вони ігноруватимуть вас, поки ви або не нападете у відповідь (щоб вони могли звинуватити вас у "гніві"), або не здастеся.

6. Вони дратують вас "випадково".

Вони будуть виводити вас із себе своєю хронічною забудькуватістю, затримками, запізненнями, відмовою від прив'язаності та впертістю - це в порядку речей. Вони також люблять провокувати невербальною поведінкою, такою як закочування очей, ігнорування, гучні зітхання, усмішки. Їхня мета - розлютити вас, щоб ви виглядали винуватим.

7. Ніхто не може ними командувати

Цих людей особливо дратує, коли інші намагаються вказувати їм, що робити. Вони відкладають справи доти, доки ви не розсердитеся настільки, що зробите це самі. Або ж вони реагують із гнівом і образою, коли їх просять співпрацювати чи підкоритися. Будь-яке прохання сприймається ними як вимога, а співпраця - як підпорядкування.

Раніше УНІАН уже розповідав про 10 фраз, які обожнюють вживати маніпулятори.

Вас також можуть зацікавити новини: