Часті безпідставні вибачення часті вибачення згубно впливають на всі стосунки / ua.depositphotos.com

Часті недоречні вибачення можуть бути наслідком дитячих травм, зокрема, у багатьох людей цей симптом може бути результатом виховання батьками, які часто перекладали провину за небажані результати на дитину. Про це пише у своєму матеріалі на сайті Psychologytoday Даніель С. Лобель, Ph.D. клінічний психолог у приватній практиці в Катоні, штат Нью-Йорк, асистент клінічного професора в школі медицини Маунт-Синай на кафедрі психіатрії.

"Вплив провини за результати, які дитина не може контролювати, посилюється, коли дитина або зазнає газлайтингу, або її карають за те, що вона не приймає провину на себе. Часті вибачення - це механізм подолання, розроблений для того, щоб уникнути покарання або газлайтингу, приймаючи провину на себе без протесту", - пояснює психолог.

Як зазначає Лобель, хороші батьки покладають на своїх дітей відповідальність за їхній вибір і вчинки. Це дає дітям можливість робити правильний вибір, щоб вони могли досягти бажаних результатів. Водночас, каже експерт, токсичні батьки, наприклад ті, хто страждає від симптомів прикордонного та нарцисичного розладів особистості, звинувачують своїх дітей у небажаних результатах, незалежно від того, чи контролює їхня дитина.

Відео дня

"Це робиться не для того, щоб допомогти дитині виховати характер. Це роблять батьки, щоб уникнути відповідальності за помилки або погані результати".

Він зазначає, що хоча прийняття провини на себе може пом'якшити покарання за деяких обставин, це відбувається ціною ретравматизації, і щоразу ситуація стає дедалі гіршою і гіршою.

При цьому в дорослому житті часті вибачення за результати, в яких людина не винна, згубно впливають на всі стосунки. Дехто використовуватиме таких людей у своїх інтересах, щоб уникнути відповідальності. Більшість людей втрачають до них повагу, оскільки такий спосіб взаємовідносин демонструє слабкість і підпорядкованість. Це також знижує самооцінку й упевненість у собі, оскільки в усі розбіжності та конфлікти така людина вступає, вважаючи, що не має рації, зазначає психологиня

"Зцілення від такого роду дитячих травм вимагає визнання того, що обеззброєння себе шляхом прийняття на себе провини за небажані результати призводить до поганих результатів у дорослому житті. Потім можна використовувати більш здорові, більш зрілі механізми подолання", - вважає він.

Раніше психолог розповів, які фрази в жодному разі не можна говорити синові, щоб не зламати йому психіку.

Вас також можуть зацікавити новини: