У чому полягає користь лосося / колаж УНІАН, фото Pixabay.com

Червона риба (лосось, зокрема) - один із найпоживніших видів м'яса, які взагалі можна включити до свого раціону харчування. Він містить антиоксиданти, як-от селен, які захищають клітини від ушкоджень, а також безліч вітамінів і мінералів, пише USA Today.

За даними Міністерства сільського господарства США, до складу лосося входять кальцій, фолат, вітамін B12, ніацин, магній, фосфор, калій, а також вітаміни A, C і E. Ці поживні речовини можуть поліпшити якість сну, зміцнити імунну систему, зробити кістки міцнішими і підтримувати здоров'я очей.

Лосось також є чудовим джерелом жирних кислот омега-3, які мають протизапальні властивості, покращують здоров'я серцево-судинної системи і знижують ризик інфаркту, аритмії, інсульту і високого тиску, заявив клінічний дієтолог Вілсон Санчес.

Відео дня

"Регулярне вживання омега-3 може також підвищити настрій, поліпшити когнітивні функції та пам'ять, а також знизити ризик деменції та хвороби Альцгеймера", - зазначив він.

Скільки білка в лососі

Крім безлічі інших корисних речовин, лосось - це ще й чудове джерело нежирного білка. У 85 грамах лосося міститься 17,3 грама білка, що робить його порівнянним з куркою за здатністю забезпечувати добову норму споживання цього макроелемента.

Достатня кількість білка необхідна для міцного імунітету, контролю рівня цукру в крові, а також для здоров'я волосся, шкіри та нігтів.

"Білок допомагає нарощувати та підтримувати м'язову масу, а також сприяє відновленню тканин", - зазначає дієтологиня та авторка книги "The Sports Nutrition Playbook " Емі Гудсон.

Крім того, висока білкова цінність робить лосось вельми ситним продуктом.

Чому не можна їсти багато лосося - головні мінуси

Лосось - не тільки джерело корисних речовин, а й риба, що містить деяку кількість шкідливих металів, особливо якщо йдеться про дикого лосося.

Зокрема, варто пам'ятати, що вся риба містить ртуть, і лосось - не виняток. Згодом ртуть може накопичуватися в організмі та спричиняти проблеми з розвитком мозку, особливо у вагітних жінок і дітей.

На щастя, ризик серйозного накопичення ртуті невеликий, якщо не вживати рибу в надмірних кількостях.

Ще один нюанс - високий вміст натрію в консервованому і копченому лососі. За частого вживання такі продукти можуть призвести до підвищеного тиску і проблем із серцем.

Крім того, через вміст риб'ячого жиру лосось має властивості антикоагулянту, що може розріджувати кров. Тому людям, які приймають препарати на кшталт аспірину, слід проконсультуватися з лікарем перед включенням лосося в раціон.

Чи потрібно знімати шкіру з червоної риби - користь шкіри лосося

Користь лосося збільшується, якщо вживати його разом зі шкірою. Фахівці заявляють, що шкіра лосося не тільки їстівна, а й містить вищу концентрацію омега-3 жирних кислот.

Ще одна перевага шкіри - підвищений вміст корисних жирів. "Шкіра є зовнішнім шаром риби, який служить місцем зберігання жирів, що допомагають регулювати температуру тіла в холодній воді. Ці жири, включно з докозагексаєновою (DHA) та ейкозатетраєновою (EPA) кислотами, є критично важливими для здоров'я серця і мозку", - пояснює Гудсон.

Якщо ж вживання шкіри робить рибу менш апетитною, експерти радять знімати шкіру, готувати її окремо і їсти як окрему страву. Хрустка смажена шкіра лосося за текстурою нагадує бекон, але при цьому не містить шкідливих компонентів.

Інші новини про продукти та про їхній вплив на наше здоров'я

Раніше УНІАН повідомляв, як правильно худнути на дефіциті калорій. Мало хто знає, що для того, щоб скинути вагу, одного спорту недостатньо. Потрібно перебувати в стані дефіциту калорій - коли кількість спалюваних калорій перевищує кількість споживаних.

Крім того, в дубайському шоколаді виявили небезпечні речовини. У ньому містяться канцерогени. Німецька споживча організація Stiftung Warentest відправила в лабораторію шість різних плиток дубайського шоколаду. Результати виявилися здебільшого невтішними.

Вас також можуть зацікавити новини: