Спаржа  смакує як у сирому, так і у приготовленому вигляді / Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

Якщо ви ще не смакували свіжою весняною спаржею або ж не розумієте її цінності, то у цьому вам допоможуть шеф-кухарі, які розповіли, як по-справжньому насолодитися кожним стеблом. Про це пише martha stewart.

Зазначається, що існує понад 300 видів спаржі, але найпопулярнішою є садова спаржа - багаторічна весняна рослина з довгими стеблами, загостреними верхівками та жорсткою основою. Молоді пагони проростають із ґрунту, коли температура перевищує 10°C.

Ця зелень багата на мінерали, вітаміни A, C, E і K, а також фолієву кислоту й антиоксиданти. Цей продукт доступний лише навесні, тому потрібно встигнути отримати з нього максимум користі.

Відео дня

Щоб підготувати спаржу до вживання, потрібно обрізати жорсткі кінці, для цього досить зігнути стебло - і воно саме зламається у потрібному місці. Тоді промити рослини у холодній воді і дати постояти 5 хвилин, щоб кінці зволожилися, радить шеф-кухарка Меган Гіл. За її словами, для товстих стебел може знадобитися додаткове очищення.

Спаржа ідеально смакує як у сирому, так і приготовлена у складі салатів, закусок, гарнірів і основних страв. Ось варіанти, з чим її можна поєднувати:

1. Яйця та сир чудово доповнюють спаржу, особливо з рідким жовтком, каже спеціалістка з питань харчування та автор кулінарної книги Сері Джонс. Також спаржа добре поєднується з маслом, оливковою олією, голландським соусом, сирами фета, моцарела й рікота.

2. Солоні інгредієнти, такі як каперси або панчетта, підкреслюють смак спаржі.

3. Кріп і естрагон додають свіжості та аромату.

Також спаржу можна їсти у сирому вигляді. Для цього поріжте її за допомогою овочечистки, щоб створити "локшину", змішайте її з лимонним соком та оливковою олією, потріть пармезаном.

Як приготувати спаржу

Бланшована. Відваріть спаржу протягом 3-4 хвилини у підсоленій воді, потім одразу занурте в крижану воду для збереження яскравого кольору. Додайте до салату з козячим сиром, мигдалем та м’ятою.

•Гриль або запікання. Висока температура розкриває насиченість смаку. Готуйте спаржу на грилі до утворення скоринки, подавайте з лимоном та морською сіллю.

•Смажена. Наріжте спаржу шматочками, обсмажте з часником, додайте вершки та перемішайте з пастою. 

•Запечена. Обсмажте спаржу з оливковою олією, бальзамічним оцтом, сіллю, чорним перцем та горіхами. Можна додати курятину.

•Омлет та кіш. Спаржа чудово поєднується з яйцями у складі омлету та кішу.

•Супи. Крем-суп із спаржі - ідеальна весняна страва.

Щоб вдали обрати спаржу, потрібно перевагу віддавати свіжим на вигляд, міцним, яскравим стеблам (або фіолетовим чи білими - залежно від сорту) із закритими кінчиками, радить Джонс. Уникайте пересушених або потрісканих стебел.

Щоб спаржа довше залишалася свіжою, поставте її у склянку з водою в холодильнику. Використовуйте протягом 5-7 днів.

Як повідомляв раніше УНІАН, спаржа входить до 12 найкращих продуктів із високим вмістом заліза, тому її варто додати до свого раціону.

На кожну чашку вареної спаржі ви отримаєте близько 2 міліграмів заліза, згідно з даними Міністерства сільського господарства США. Цей овоч також багатий на фолієву кислоту, антиоксиданти, такі як глутатіон, який підтримує детоксикацію та імунну функцію.

Вас також можуть зацікавити новини: