Для гризунів можна облаштувати місце і на вулиці / фото УНІАН

З наближенням холодів миші, щури та білки можуть проникнути у ваш будинок. Це може призвести до того, що вони можуть гризти дроти, шумно дряпатися та звивати гнізда з того, що знайдуть в оселі, пише The Independent.

"Найважливішими факторами в їхньому житті є їжа, вода та притулок. Якщо ви зможете контролювати ці речі, це буде більш успішним, ніж хімікати, ароматизатори та різні рослини", - пояснив керівник технічної академії компанії Rentokil, що займається боротьбою зі шкідниками, Пол Блекхерст.

За його словами, деякі тварини можуть знайти притулок в саду, однак інші будуть шукати тепліші та сухіші місця. 

Відео дня

"У світі садівництва є польова миша або лісова миша. Їм, як правило, подобається тепліше і трохи сухіше, але вони будуть раді жити і на вулиці. У мене в саду є невеликий куточок дикої природи, і там живе лісова миша, яка цілком щасливо живе там взимку, приходячи до годівнички для птахів", - розповідає експерт.

Водночас Блекхерст попередив, що домашні миші відрізняються:

"Вони постійно розмножуються протягом року, їм потрібно тепло і сухість, і вони не хочуть перебувати в парканах, колодах або купах деревини. Вони хочуть бути у вашому домі".

Тому експерт розповів, що можна зробити, аби непрохані дикі тварини не шукали притулку у вашому домі. 

Обрізати нависаючі дерева

Фахівець попередив, що сірі білки можуть завдати багато шкоди, якщо потраплять на дах. 

"Вони можуть завдати великої шкоди горищним приміщенням, прогризаючи ізоляцію, створюючи велике гніздо, яке називається "дрей". Якщо вони збираються потрапити всередину, то вони потраплять на висоті даху через щілини в підпокрівельному просторі, тому закрийте їх сіткою", - радить експерт.

За його словами, у такому разі потрібно обрізати нависаючі дерева, кущі та пересунути шпалери, аби зменшити ймовірність доступу білок.

Закривайте двері та щілини

"Переконайтеся, що двері до господарських приміщень залишаються зачиненими, коли вони не використовуються, і пам'ятайте про пори року. Якщо ви знаєте про щілини, заклейте їх якомога краще, якщо це безпечно. Якщо у вас є повітряний прошарок, чи не могли б ви закрити його сіткою, яка не зупинить потік повітря? Подумайте, як ви можете закрити ці щілини, не наражаючи свій будинок на небезпеку", - рекомендує Блекхерст.

Він розповів, що садові миші можуть пролізати крізь щілину у 6 мм. 

"Іноді я знаходжу гніздо в своєму сараї. Це мене не турбує. Я цілком щасливий, що вони там є. Одного разу я знайшов одну, яка звила гніздо в шухляді мого сараю. Вона подерла лише шматочок садового руна і рукавичку", - поділився експерт своїм досвідом.

Обережно зберігайте корм для птахів

За словами фахівця, диких тварин приваблюють годівниці для птахів, які можуть бути поруч з будинком. 

"Ця їжа приваблюватиме інших тварин, наприклад, щурів, які в цю пору року намагатимуться потрапити до вашого будинку. Якщо ви зберігаєте корм для птахів у себе вдома або в гаражі чи сараї, намагайтеся зберігати його в металевому контейнері з надійною кришкою і завжди прибирайте будь-які розливи", - підкреслив експерт.

Інші поради експертів

Раніше досвідчений експерт назвала три способи, як позбутися гризунів у своєму саду. За її словами, для цього можна використати м'яту, мило або відмовитися від методу мульчування, який допомагає удобрювати рослини, проте приваблює щурів. 

Також інший експерт назвав 5 рослин, які допоможуть відлякати щурів від саду та дому. Серед цих рослин є лаванда, нарциси, часник та інші. 

Вас також можуть зацікавити новини: