Чому люди негативно сприймають критику / фото ua.depositphotos.com

Різні аспекти критики викликають у нас занепокоєння, підвищуючи рівень нашої тривожності. Існує 5 причин, чому люди болюче сприймають критику, пише доктор філософії та психології Леон Зельцер для Psychology Today.

Критика - це оцінка, часто з негативним відтінком. Реакція людей на критику може бути різною, але зазвичай вона призводить до зниження комфорту в стосунках. Розглянемо п’ять аспектів критики, які викликають тривогу та занепокоєння.

1. Негативний характер критики

Відео дня

Критика часто сприймається негативно, оскільки вказує на наші недоліки та викликає почуття неповноцінності. Навіть якщо вона має на меті допомогти, ми можемо сприйняти її як спробу принизити нас.

2. Значення безпеки

Відчуття безпеки важливе як у особистих, так і в професійних стосунках. Критика може викликати дискомфорт, оскільки суперечить нашому сприйняттю себе.

3. Почуття власної цінності

Критика може бути сприйнята як відмова від нашої значущості, особливо якщо ми не впевнені в собі. Така реакція може бути результатом дитячих переживань, коли батьківська критика сприймалася як неприйняття.

4. Негативні емоції

Критика може викликати образу та приниження, або спровокувати агресивну відповідь. Якщо ми захищаємося від критики, то закриваємо можливість для самовдосконалення.

5. Конкуренція з іншими

Ми живемо в конкурентному суспільстві, і коли наші досягнення не відповідають очікуванням, виникають сумніви у власній спроможності, що підсилює страх і тривогу.

Як діяти?

  • Самозаспокоєння

Ми повинні самостійно знаходити підтримку та визнання своїх досягнень, навіть якщо їх не отримуємо від інших.

  • Самоперевірка

Потрібно проявляти до себе співчуття та підтримку, визнаючи свою цінність без необхідності порівнювати себе з іншими. Це допоможе зміцнити впевненість у собі.

Вам також може сподобатися тест на особистість, у якому потрібно вибрати свій "улюблений" гріх.

Вас також можуть зацікавити новини: