Як довго яйця насправді зберігаються в холодильнику / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Багато українців зберігають яйця в холодильнику, вважаючи, що це збереже їх свіжими якомога довше. Дійсно, навіщо викидати продукти і витрачати на них дедалі більше і більше грошей, коли ціни постійно зростають.

Видання Cnet дізналося у Закарі Картрайта, члена Відділу безпеки та управління якістю продуктів харчування Інституту харчових технологів, що потрібно знати про правильне зберігання яєць.

Як довго зберігаються яйця в холодильнику

За даними Міністерства сільського господарства США, яйця зазвичай зберігаються в холодильнику від трьох до п'яти тижнів.

Відео дня

"Часто вони залишаються безпечними для вживання в їжу протягом тижня або двох після цієї дати, якщо їх зберігають у холодильнику", - каже Картрайт.

Як зберегти курячі яйця надовго

Є способи максимально подовжити свіжість яєць. Експерт пояснив, що для цього потрібно:

  • яйця слід зберігати в оригінальній картонній упаковці;
  • яйце має бути загостреним кінцем донизу, щоб повітряна камера була у верхній частині. Це уповільнює втрату вологи і зберігає жовток у центрі;
  • зберігайте яйця в найхолоднішій частині холодильника, а не на дверцятах, тому що там температура коливається.

Як довго можуть зберігатися варені яйця в холодильнику

За даними Міністерства сільського господарства США, варені яйця зберігаються в холодильнику близько тижня.

Як перевірити яйця на свіжість

Щоб дізнатися, чи можна вживати яйця, перш ніж розбивати їх, можна провести простий тест за допомогою склянки холодної води.

Наповніть велику склянку холодною водою, потім обережно опустіть у неї яйце. Якщо яйце тоне і перевертається на бік, значить, воно ще цілком придатне для вживання. Якщо яйце тоне, але залишається у вертикальному положенні, його теж можна їсти, але це вже старе яйце, і його потрібно скоріше використати. Якщо яйце спливає просто на поверхню води, це ознака того, що воно зіпсувалося і його слід викинути.

"Цей тест працює тому, що в міру старіння всередині яйця накопичується повітря, що робить його більш плавучим", - каже Картрайт.

Важливо пам'ятати, що якщо одне з яєць у коробці пройшло тест, це не означає, що всі вони пройдуть. Обов'язково перевіряйте кожне яйце окремо перед приготуванням і звертайте увагу на його запах.

"Сильний, схожий на сірку запах - явна ознака того, що яйце зіпсувалося. Також слід звернути увагу на незвичне забарвлення, наприклад, рожевий, зелений або райдужний відтінок яєчного білка чи жовтка, що може свідчити про бактеріальне зараження", - додав експерт.

Чи можна заморозити сирі яйця

Так, але не в шкаралупі. Один із варіантів заморозки яєць - розбити їх, збити і тільки після цього поставити в морозилку. Або ви можете заморозити жовтки і білки окремо в лотках для кубиків льоду або у формочках для кексів. Вони можуть зберігатися в замороженому вигляді до одного року.

За даними Міністерства сільського господарства США, білки оптимальніші для заморожування, оскільки їхня текстура залишається незмінною, але якщо ви хочете заморозити жовтки, то доведеться додати сіль і цукор для поліпшення консистенції.

Раніше УНІАН писав, як зварити яйця, щоб вони легко чистилися.

Вас також можуть зацікавити новини: