Червоне м'ясо містить такі поживні речовини / фото ua.depositphotos.com

Хоч би якими популярними були стейки і гамбургери, червоне м'ясо отримало погану репутацію у світі охорони здоров'я. Запитайте будь-якого лікаря або дієтолога про здорове харчування, і він, найімовірніше, порадить вам їсти менше червоного м'яса і більше клітковини.

Дієтологи розповіли виданню Parade про те, корисне чи ні червоне м'ясо і як його регулярне вживання може вплинути на організм.

Яке червоне м'ясо найкорисніше

Під час визначення того, чи корисне червоне м'ясо, важливо точно знати, про який вид м'яса йдеться. Дієтологиня Патриція Колеса пояснила, що червоне м'ясо належить до м'язового м'яса, такого як яловичина, телятина, свинина і баранина.

Відео дня

"Не дивлячись на те, що останніми роками червоне м'ясо викликає суперечки, воно може бути включене до збалансованої дієти", - каже вона.

За її словами, таке м'ясо містить такі поживні речовини, як білок, залізо і цинк, яких немає в багатьох інших видах продуктів.

"Червоне м'ясо - одне з найкращих джерел гемового заліза - форми заліза, яка має високу біодоступність і легко засвоюється організмом. Це робить його особливо цінним для людей з низьким рівнем заліза або його дефіцитом", - зазначила дієтологиня Христина Іллієн.

Водночас вона рекомендує вживати червоне м'ясо не частіше ніж двічі на тиждень.

Червоне м'ясо - користь і шкода

Ви можете відчути себе більш енергійним.

Дієтологи підкреслюють, що червоне м'ясо містить велику кількість білка.

"Порція в 4 унції (приблизно 114 грамів, - УНІАН), розміром приблизно з колоду карт, містить приблизно 30 грамів білка, що робить його найкращим варіантом для задоволення щоденної потреби в білку і підтримки відновлення м'язів після тренування без впливу на рівень цукру в крові", - каже Ілліен. "У короткостроковій перспективі вживання більшої кількості білка допоможе вам почуватися енергійнішим, і ви будете відчувати менше піків і спадів у рівні енергії, оскільки червоне м'ясо не підвищує рівень цукру в крові".

Травлення може погіршитися

За словами дієтологів, якщо продовжувати їсти м'ясо регулярно, це може призвести до проблем зі шлунково-кишковим трактом.

"Червоне м'ясо з високим вмістом жирів може сприяти здуттю живота, діареї або закрепам у разі регулярного вживання", - каже Колеса. "Велика кількість насичених жирів у червоному м'ясі може зробити його важкоперетравлюваним, а також у ньому відсутня клітковина, яка є ключовим фактором для оптимального травлення".

Набір ваги

"Порцією м'яса вважається 4 унції або порція розміром із карткову колоду. Великі порції переробленого або жирного м'яса можуть бути пов'язані зі збільшенням ваги", - каже Колеса.

Хоча наукові дані про зв'язок м'яса і набору ваги неоднозначні, калорійність червоного м'яса вища, ніж у рослинних джерел білка, через що складніше підтримувати дефіцит калорій.

Підвищується ризик серцево-судинних захворювань

Колеса пояснює це тим, що високий вміст жиру в червоному м'ясі пов'язаний з підвищенням рівня холестерину і кров'яного тиску, що створює додаткове навантаження на серцево-судинну систему і згодом може призвести до серцевих захворювань.

Ризик розвитку колоректального раку

Колоректальний рак - друга провідна причина смертності від раку, і ваші шанси захворіти на нього вищі, якщо ви їсте багато червоного м'яса - від 20 до 30 %, згідно з науковими дослідженнями.

"Такі сполуки, як нітрити і побічні продукти приготування їжі, як-от HCA і PAHs, що містяться в червоному м'ясі, пов'язані з підвищеним ризиком розвитку колоректального раку", - каже Колеса.

Чим замінити червоне м'ясо

Якщо ви все ж таки хочете зменшити кількість червоного м'яса в раціоні, Ілліен рекомендує замінювати його жирною рибою, як-от лосось, скумбрія, сардини, анчоуси та оселедець.

"Більш пісні джерела білка тваринного походження, такі як курка та індичка, також є чудовою заміною. Крім того, включення багатих на клітковину рослинних джерел білка, як-от сочевиця, кіноа і квасоля, допоможе створити різноманітнішу, насичену поживними речовинами та збалансовану дієту", - каже Іллієн.

Раніше УНІАН писав, що м'ясо підвищує ризик розвитку діабету 2 типу.

Вас також можуть зацікавити новини: