Ви усе життя пили шампанське неправильно: сомельє розвіяв міфи

Ви, скоріше за все, неправильно пили шампанське. Однак не хвилюйтеся, адже експерт Янн Мюньє, уродженець регіону Шампань та сомельє в домі GH Mumm, поділився порадами щодо того, як правильно насолоджуватися цим напоєм.

Почнемо з головного питання: яким має бути смак чудового шампанського? Янн пояснює: "Смачне шампанське пропонує ідеальний баланс між кислотністю та солодкістю. У ньому має відчуватися складність смаків - від свіжих фруктів до більш зрілих нот, як-от бріош або фундук, а післясмак повинен бути довгим і приємним, підкресленим ніжними бульбашками".

Візуально, за його словами, хороший келих шампанського вирізняється чистотою, блиском і шипучістю, а колір може варіюватися від блідо-золотого до насиченого золотого.

Відео дня

Один із поширених міфів про шампанське стосується розміру бульбашок. Янн уточнює:

"Розмір бульбашок не є головним показником якості шампанського. Хоча дрібні бульбашки часто асоціюються з високою якістю, важливішими є баланс, складність і обробка. Розмір бульбашок також залежить від розміру келиха: чим більша висота, тим більші будуть бульбашки".

Що стосується правил подачі, Янн рекомендує подавати шампанське охолодженим, але не крижаним, при температурі від шести до восьми градусів за Цельсієм для аперитиву і до 12 градусів — до основної страви. Наливайте напій повільно, нахиляючи келих, щоб зберегти бульбашки, і не заповнюйте келих більше ніж на дві третини.

Вибір келиха також має значення. Янн рекомендує уникати занадто вузьких або занадто широких келихів, які можуть порушити шипучість або блокувати аромати. Він радить обирати келих для білого вина або заокруглену гофру: "Ці форми концентрують аромати та покращують смакові відчуття".

Поширеними помилками, за словами Янна, є подача шампанського занадто гарячим або холодним, вибір невідповідного келиха або переповнення його. Дегустація шампанського - це повноцінний сенсорний досвід, тому варто насолодитися як кольором, так і ароматами та шипучістю цього напою.

Вас також можуть зацікавити новини: