Рис басматі та жасмин підходять для різних страв / фото ua.depositphotos.com

Рис басматі та рис жасмин - два види довгозернистого рису, які однаково смачні, ароматні та виступають основою для безлічі страв. Однак ці два сорти рису мають ключові відмінності, які впливають на їхнє використання в кулінарії. SimplyRecipes поцікавився у фермерів, шеф-кухарів і кулінарних експертів, чи можна взаємозамінно замінювати ці два види рису, і для яких страв кожен з них підходить найкраще.

Різниця між рисом басматі та рисом жасмин

І рис жасмин, і рис басматі - це ароматний довгозернистий рис, однак вони відрізняються в багатьох аспектах, включно з походженням, текстурою, ароматом і смаком.

"Що коротший рис, то липкішим він буде при приготуванні, тоді як довгозернисті сорти, такі як басматі та жасмин, як правило, будуть легкими та розсипчастими", - каже фермер Бріта Лундберг.

Відео дня

"Головна відмінність між жасмином і басматі полягає в тому, що в першому міститься більше амілопектину, тоді як у другому - більше амілози", - пояснює Ліла Пуньяратабандху, авторка кількох тайських кулінарних книг. - "А оскільки амілопектин - це полісахарид, який надає рису липкості та ніжності, зерна жасмину при приготуванні м'якші та липкіші, ніж басматі".

Також рис жасмин, як правило, має легкий квітковий аромат, тоді як басматі має горіховий, схожий на попкорн аромат, каже Лундберг. Вона додає, що рис жасмин має злегка солодкуватий, маслянистий смак, тоді як рис басматі відомий своїм тонким горіховим присмаком.

Як традиційно подають жасмин і рис басматі

Хоча деякі люди пов'язують рис жасмин виключно з тайською їжею, його подають не тільки в тайській кухні. Це один із багатьох видів рису, традиційно вживаних із в'єтнамською їжею.

Водночас рис басматі більше пов'язаний з індійською їжею, а також є популярним у пакистанській, інших південноазіатських і багатьох близькосхідних кухнях.

Здатність басматі вбирати смак робить його чудовим для страв, у яких рис готується в ароматному бульйоні, наприклад, для плову.

Чи можна замінити басматі рисом жасмин і навпаки?

Ліла Пуньяратабандху зазначає, що в багатьох випадках це залежить від традиційних і культурних вподобань (наприклад, люди зазвичай їдять тайське карі з жасмином або індійське карі з басматі).

"Однак у стравах, які асоціюються з певною текстурою рису, заміна одного на інший, найімовірніше, призведе до несприятливих результатів. Наприклад, ви не отримаєте звичну, м'яку, оксамитову текстуру, яку ви очікуєте від тайської рисової каші, з басматі. Аналогічно, використання жасмину для приготування індійського бір'яні зробить страву більш липкою, ніж зазвичай", - зазначає вона.

Раніше дієтолог порадив обмежити вживання білого рису, швидкого приготування та ароматизованих рисових сумішей. Замість цього краще переключитися на бурий рис, кіноа, дикий рис і рис із цвітної капусти.

Вас також можуть зацікавити новини: