Згідно з новим дослідженням, оцет може покращити ваш настрій/ ua.depositphotos.com

Незважаючи на те, що оцет має сильний кислий смак, дедалі більше людей додають його до свого раціону за медичними показаннями. Як пише Healthdigest, яблучний оцет містить поліфеноли, які допомагають організму протистояти окислювальному стресу. Однак оцет може впливати і на психологічне здоров'я людей, зокрема, підвищувати настрій. Так, згідно з дослідженням 2024 року, опублікованим у журналі Nutrients, додавання невеликої кількості червоного винного оцту під час першого прийому їжі може допомогти впоратися з депресією.

У дослідженні дорослі з надмірною вагою приймали добавку яблучного оцту один раз на день або випивали дві столові ложки червоного винного оцту (розведеного у воді) двічі на день під час перших прийомів їжі. Через чотири тижні група, яка приймала червоний винний оцет, показала поліпшення на 42 % за одним із двох опитувальників на депресію. Дослідники вважають, що оцтова кислота, яка міститься в оцті, впливає на переробку організмом метаболітів, пов'язаних із поліпшенням настрою.

При цьому вживання двох столових ложок червоного винного оцту на день забезпечує вас 3 грамами оцтової кислоти, тоді як таблетки яблучного оцту дають лише 22,5 міліграма оцтової кислоти.

Відео дня

Водночас дослідження було обмежене тим, що в ньому взяли участь лише 28 осіб. Дослідження також не виявило суттєвих відмінностей між групами оцту за іншим показником депресії. Люди, які брали участь у дослідженні, мали тільки легкий або помірний ступінь депресії, тому дослідники вважають, що необхідно провести додаткові дослідження, щоб перевірити вплив оцту на людей з клінічною депресією.

Користь для здоров'я різних видів оцту

Згідно зі статтею, опублікованою в журналі Antioxidants 2019 року, бальзамічний оцет (який роблять із винограду) має найбільшу антиоксидантну силу, порівнюючи з червоним винним оцтом і яблучним оцтом. У бальзамічному оцті також міститься найбільша кількість поліфенолів, таких як галова і протокатехунова кислоти, які сприяють підвищенню антиоксидантної здатності.

Поліфеноли, що містяться в оцті, можуть знижувати рівень холестерину, обмежуючи здатність організму окислювати холестерин ЛПНЩ,йдеться в огляді 2022 року. Біоактивні сполуки оцту також можуть зменшувати запалення і покращувати стан артерій. Додавання в раціон більшої кількості оцту може також знизити систолічний артеріальний тиск.

Раніше УНІАН розповідав про користь насіння соняшнику для організму, зокрема, воно допомагає підтримувати здоровий рівень холестерину та забезпечує підтримку імунітету.

Вас також можуть зацікавити новини: