Де шукати краєвиди, які Толкін описав у своїх книгах / скріншот

Дія історій Джона Рональда Руела Толкіна відбувається у вигаданому королівстві Середзем'я, приголомшливі краєвиди, про які розповідається в книгах і фільмах набагато ближче, ніж ви можете собі уявити.

Видання ВВС пише, що багато з описаних Толкіном пейзажів засновані на реальних місцях.

Стежка Толкіна: Ланкашир, Англія

Під час написання "Володаря перснів" у 1940-х роках Толкін деякий час жив у Стоуніхерст-коледжі. Відомо, що він часто гуляв лісами і пагорбами прилеглої долини Ріббл, і вважається, що він черпав тут натхнення при створенні Шира, сільської батьківщини гобітів.

Відео дня

Сьогодні шанувальники Толкіна можуть познайомитися з цією місцевістю, пройшовши Стежкою Толкіна, яку було відкрито 2002 року і яка веде туристів ландшафтами, що надихали автора. Маршрут починається в селі Герст-Грін біля атмосферного пабу 17 століття Shireburn Arms, де Толкін був постійним гостем. Потім ротягом семи миль можна насолоджуватися горбистими сільськогосподарськими угіддями біля величних будівель коледжу Стоуніхерст і низки історичних пам'яток.

Ущелина Чеддер: Сомерсет, Англія

Толкін і його дружина Едіт одружилися 1916 року і провели медовий місяць у сомерсетському селі Клеведон. Там вони відвідали один із найприголомшливіших пейзажів Британії: Чеддерську ущелину - прямовисну вапнякову долину, поцятковану печерами, стіни яких прикрашені химерними скельними утвореннями, сталагмітами і сталактитами.

Толкін 1971 року підтвердив, що печери Чеддерської ущелини надихнули його на створення Блискучих печер у Гельмовій западині у "Володарі кілець".

Деніз Блаффс: Вайтомо, Нова Зеландія

У фільмах цей ландшафт фігурує в приквелі "Гоббіт: Неждана подорож" як Троллшоу - ліс на пагорбі, де Більбо Беггінс стикається з ворожими тролями. У телесеріалі ж Деніз Блаффс служить частиною високогірного будинку Харфутів, головних героїв серіалу. У реальності ж Деніз Блаффс перебуває на приватній фермі, де розводять овець і велику рогату худобу вже три покоління однієї родини.

Стоу-он-те-Волд: Глостершир, Англія

Двері церкви Святого Едварда в містечку Стоу-он-те-Волд стали прототипом для Дверей Дур'їна - потаємного входу у внутрішню частину гори, де розташоване гном'яче місто Хазад-дум, на одному з малюнків Толкіна. Її північні двері вирізані з важкого дерева з шипами, увінчані арковою лиштвою і обвішані олійними лампами. Найдивовижніша особливість - два тисових дерева, що обрамляють вхід, посаджені три століття тому, а тепер величезні, скручені і сплетені, врослі в структуру самої церкви.

Національний парк Тейде: Тенерифе, Іспанія

Місяцеподібні пустелі Тенерифе посідають важливе місце в нових серіях "Перстня Всевладдя" - це безплідна пустка, якою разом із двома гобітами мандрує таємничий Незнайомець, чарівник, що втратив пам'ять. Корінні жителі Тенерифе - гуанчі - традиційно вважали Тейде воротами в підземний світ, де мешкає злісне божество Гуайота.

Тут дмуть люті вітри, стоїть пекуча спека, а запорошені рівнини всіяні скелетними деревами. Не дивно, що саме Тейде було обрано як реальні декорації для королівства Рюн, яке у творах Толкіна є таємничим регіоном морального розкладання і темного чаклунства.

Фіордленд: Південний острів, Нова Зеландія

У лісах Фьордленда можна побачити ліс Фангорн, де мешкають загадкові енти - гігантські розмовляючі дерева, що допомагають гобітам у боротьбі з темним чарівником Саруманом. Серед інших місць Фіордленда, що фігурують у фільмах, - річка Вайау, яка замінила в Толкіна річку Андуїн, найдовшу річку Середзем'я, що з'являється в найпершому кадрі з повітря в "Братерстві кільця".

Раніше УНІАН писав, що покинуте місто-привид, поглинуте пустелею, стало центром "темного туризму".

Вас також можуть зацікавити новини: