Сонячні спалахи можуть нашкодити Землі / фото Вікіпедія

Корональні викиди маси - або вибухові прискорення плазми та магнітного матеріалу від Сонця - можуть бути досить сильними, щоб порушити магнітосферу Землі. Як пише The Hill, вони спричиняють геомагнітні бурі, досить потужні, щоб викликати як північне сяйво, так і масштабні збої в телекомунікаціях.

Однак чи може корональний викид маси дійсно знищити життя на Землі?

Ні, за словами експертів, не може. Але сильний шторм все одно може мати руйнівні наслідки.

Відео дня

Чи можуть сонячні бурі спричинити "інтернет-апокаліпсис"?

Корональні викиди маси, або скорочено корональні викиди маси, спостерігаються приблизно раз на тиждень під час сонячного мінімуму (менш активної фази Сонця) і до кількох разів на день під час сонячного максимуму. Але, як пише видання, рідко коли корональний викид маси впливає на повсякденну діяльність жителів Землі. Також "не вважається можливим", що корональний викид маси знищить життя на нашій планеті.

"Земля дуже добре захищена нашою атмосферою і нашим захисним магнітним бар'єром", - каже Шон Даль, прогнозист із Центру прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (SWPC).

Однак це не означає, що корональні викиди маси не можуть бути руйнівними або вкрай шкідливими для нашої інфраструктури.

Вважається, що сонячний спалах 1859 року спровокував корональний викид маси, який спричинив подію Керрінгтона - геомагнітну бурю, яка вважається найінтенсивнішою в історії. Наслідки включали перебої в роботі телеграфних служб по всьому світу, іскри на телеграфних лініях і, в деяких випадках, викликали шок в операторів телеграфу і пожежі на їхніх станціях.

Також у північній і південній півкулях спостерігалися сліпучі полярні сяйва, які освітлювали небо достатньо, щоб можна було читати газети.

Як пише The Hill, електричні та телекомунікаційні компанії сьогодні працюють над встановленням систем для пом'якшення наслідків подібної геомагнітної бурі. Але все ж така подія може мати серйозні наслідки, особливо з огляду на те, що під загрозою перебуває більше технологічних систем, ніж у 1859 році.

"Якби подія Керрінгтона сталася сьогодні, вона мала б ще серйозніші наслідки. Наприклад, широкомасштабні збої в електропостачанні, постійні вимкнення електроенергії та перебої в глобальному зв'язку", - написала 2023 року Ванесса Томас, науковий письменник NASA. "Такий технологічний хаос може паралізувати економіку і поставити під загрозу безпеку та засоби до існування людей у всьому світі", - додала вона.

На щастя, ймовірність того, що корональний викид маси викличе шторм такої сили, відносно невелика. Дослідження показують, що такий шторм трапляється приблизно раз на 500 років. А в дослідженні 2021 року, проведеному Каліфорнійським університетом, йдеться про те, що ймовірність події, що порушує роботу інтернету, в межах від 1,6% до 12% за десятиліття.

Проте людське життя не перебуває в прямій небезпеці від цих сонячних спалахів.

"Найінтенсивніші шторми можуть порушити роботу технологій (наприклад, супутників у космосі або електромереж на Землі), загрожувати здоров'ю астронавтів у космосі або навіть збільшити вплив радіації на висотні літаки поблизу полюсів. Однак людям на поверхні Землі не загрожує небезпека від впливу сонячних бур", - кажуть у НАСА.

Сонячні спалахи та магнітні бурі

Сонячні спалахи - це потужні вибухи енергії на поверхні Сонця, що відбуваються в його активних зонах, де магнітні поля найбільш напружені. Ці спалахи супроводжуються викидом величезної кількості випромінювання і заряджених частинок у космос. У результаті такого викиду виникає сонячний вітер - потік частинок, який може досягати Землі.

Коли викиди заряджених частинок досягають магнітосфери Землі, вони взаємодіють з її магнітним полем, викликаючи магнітні бурі. Ці бурі можуть впливати на роботу супутників, радіозв'язок, навігаційні системи, а також призводити до появи полярних сяйв і навіть збоїв в електромережах.

Вас також можуть зацікавити новини: