Багато хто починає свій ранок із яєць, приготованих тим чи іншим способом, завдяки їхньому насиченому смаку та високій поживності. І хоча яйця, безумовно, є повноцінним джерелом білка та низки мікроелементів, деякі фахівці в галузі охорони здоров'я застерігають від частого вживання цього продукту, оскільки вони містять насичені жири та дієтичний холестерин.
Видання Real Simple з'ясувало в дієтологині Крістіни Маніан вплив жиру, що міститься в яйцях, на здоров'я, а також розповімо про альтернативні джерела білка.
Коли мова заходить про вміст білка, важко заперечувати, що яйця є повноцінним джерелом цього макроелемента. Згідно з базою даних Міністерства сільського господарства, яйце зварене круто містить:
- калорії - 78 калорій;
- білок - 6 грам;
- вуглеводів - 0,5;
- жир - 5 г;
- насичені жири - 1,6 г;
- ненасичені жири - 2,7 г;
- холестерин - 186 міліграмів, 62% від добової норми;
- рибофлавін (вітамін B2) - 0,26 мг, 22% від норми;
- пантотенова кислота (вітамін B5) - 1,5 мг, 14% від норми;
- вітамін B12 - 0,18 мікрограма (мкг), 24% від норми;
- фолат - 22 мкг, 5%;
- вітамін D - 1,1 мкг, 6%;
- вітамін A - 149 мкг, 17%;
- залізо - 0,6 мг, 8%;
- цинк - 0,5 мг, 5%;
- фосфор - 86 мг, 12%;
- селен - 15 мкг, 27%;
- холін - 147 мг, 30%.
"Яйця є чудовим джерелом каротиноїдів лютеїну і зеаксантину, які допомагають захистити наші очі від вікової втрати зору, а деякі яйця також збагачені омега-3 жирними кислотами", - додала вона. "Ці поживні речовини підтримують ріст, відновлення і підтримання тканин (особливо м'язових), а також обмін речовин, імунітет, здоров'я серця, кісток і нервової системи".
Щодо вмісту насичених жирів, то велике яйце містить 1,6 грама насичених жирів, що набагато менше на порцію, ніж у таких продуктах, як ковбаса (7 грамів) і бекон (1 грам на скибочку), але насичені жири впливають на рівень холестерину. Американська асоціація серця рекомендує, щоб насичені жири становили не більше 6% від загальної кількості калорій.
"Багато досліджень, що проводилися впродовж багатьох років, показали, що холестерин, який ми споживаємо з їжею, не так сильно впливає на рівень холестерину в крові, як ми спочатку думали", - каже дієтологиня Аннет Снайдер. "Ці висновки підтверджуються такими дослідженнями, як цей огляд 2015 року, в той час як інші, як це дослідження 2019 року, пов'язують споживання холестерину і яєць з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань".
Ще 5 джерел білка:
- тофу;
- кіноа;
- бобові;
- горіхи та насіння;
- грецький йогурт із низьким вмістом жиру.
Раніше УНІАН писав, яка користь від яєць.