
Хоч сир і є справжньою білковою бомбою, перевершуючи в цьому навіть м'ясо і рибу, його не можна назвати ідеальним з точки зору харчування. Ба більше, залежно від того, який саме сир ви їсте щодня, він може сприяти підвищенню рівня холестерину, пише HealthDigest.
Щоб розібратися, чому варто бути обережнішим із сиром, видання проконсультувалося з лікарем і експертом із фітнесу та нутриціології Крісом Мором.
Він радить віддавати перевагу нежирним або знежиреним варіантам сиру. Він пояснює, що сир із високою жирністю містить більше насичених жирів, як і будь-яка інша жирна молочна продукція. А якщо вживати його регулярно і без балансу з іншими поживними речовинами, це може підвищити рівень "поганого" холестерину (ЛПНЩ).
Контроль споживання насичених жирів
Американська кардіологічна асоціація рекомендує обмежувати споживання насичених жирів до 13 грамів на день. А одна чашка жирного сиру містить 3,87 грама насичених жирів - майже третину від добової норми.
У дослідженні 2023 року, опублікованому в Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, 36 учасників щодня отримували додатково 1000 калорій із продуктів, багатих на насичені жири, ненасичені жири або вуглеводи. Через три тижні підвищення рівня "поганого" холестерину (ЛПНЩ) спостерігалося тільки в тих, хто вживав насичені жири. Припускають, що це сталося через посилене зв'язування частинок ЛПНЩ з молекулами судинної системи.
Як поєднувати сир із корисними для холестерину продуктами
Доктор Мор погоджується, що знежирений або з низьким вмістом жиру сир - хороший варіант. Він також рекомендує поєднувати його з продуктами, багатими на клітковину, яка допомагає знизити рівень холестерину.
"Додавання ягід, яблук або груш забезпечить організм антиоксидантами і розчинною клітковиною, яка допомагає знизити "поганий" холестерин. А більш пікантні поєднання, наприклад з помідорами або авокадо, додадуть корисні жири, що підтримують здоров'я серця", - каже він.
Мор також радить поєднувати сир із цільнозерновими продуктами та здоровими жирами.
Інші новини про здоров'я
Раніше УНІАН повідомляв, що було названо 9 повсякденних продуктів, які таємно заважають схудненню. Це стосується сніданку з пластівців, батончиків мюслі, газованої води тощо. Всі вони містять додаткові калорії, жири і додані цукри.
Крім того, фахівці назвали всі корисні властивості червоної риби і відповіли, чи можна їсти шкірку лосося. Повідомляється, що до складу цієї риби входять кальцій, фолат, вітамін B12, ніацин, магній, фосфор і так далі. Список просто величезний.