Лікарі дали поради, як зменшити ризик синдрому святкового серця / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

При синдромі святкового серця порушується серцевий ритм у здорових людей після надмірного або тривалого вживання алкоголю, яке часто трапляється саме у святкові дні. Про цей стан розповіли американські лікарі, пише HuffPost.

За словами співдиректора Дослідницького центру серцево-судинної візуалізації в Массачусетській лікарні Ахмеда Тавакола, цей нерегулярний серцевий ритм також відомий ще як фібриляція передсердь. Деякі люди його описують як прискорене або нерегулярне серцебиття. В інших він проявляється відчуттям тривоги. У декого можуть виникнути задишка, біль у грудях, запаморочення, втома, повідомив Тавакол.

Якщо синдром святкового серця часто трапляється зі здоровими людьми, то ті, хто вже схильний до хвороб серця, високого кров’яного тиску чи апное, ризикують мати ще більші проблеми в результаті тривалого вживання алкоголю, стверджує директорка Програми жіночого серця в Луїсвілльському університеті Мріналі Шетті

Відео дня

"У деяких випадках синдром святкового серця може зникнути протягом 24-48 годин, але важливо розуміти, що він може збільшити ризик довгострокових серцевих проблем, особливо якщо ці аритмії стають частішими або зберігаються", - застерегла Шетті. 

За словами медиків, наслідками синдрому святкового серця можуть бути інсульти, інфаркти й утворення тромбів.

"Точний механізм цього явища до кінця не вивчений, але алкоголь може впливати на електричні сигнали в серці. Вживання алкоголю призводить до зневоднення, дисбалансу електролітів і стресу, що може зробити серце більш сприйнятливим до аномальних ритмів", - пояснила Шетті.

За спостереженнями медиків, це явище  досягає піку на Різдво, наступного дня після Різдва та Нового року, звідси й термін "святкове серце". Лікарка невідкладної медицини Сара Спелсберг розповіла, що таких випадків чимало у відділенні невідкладної допомоги.

Щоб зберегти здоров’я серця під час свят, вона радить дотримуватися поміркованості при вживанні алкоголю і важкої їжі. Наприклад, шкідливу їжу вживати з чимось корисним, наприклад десерт - із фруктами.

Щодо алкоголю, то лікарі рекомендують жінкам вживати не більше як один напій у день, а чоловікам - не більше ніж два. Також радять займатися фізичними вправами протягом святкового сезону. А якщо відчули біль у грудях, задишку, запаморочення або підозріле серцебиття - не ігнорувати їх.

Раніше УНІАН повідомляв, що причиною головного болю після випитого червоного вина може бути кверцетин глюкуронід, який є у складі напою. На думку дослідників Каліфорнійського університету, ця речовина порушує метаболізм алкоголю в організмі. Більше кверцетину у дорожчих винах.

Вас також можуть зацікавити новини: