Дієта людей у Блакитних зонах - ділянках по всьому світу, де люди живуть довше і здоровіше, ніж у середньому, - стала предметом дослідження науковців, з метою встановити, чи допоможе копіювання такого способу життя прожити довше.
Як розповів у статті для порталу Delish доктор медицини Даршан Шах, дієта може впливати на ключові механізми старіння, такі як запалення, відновлення клітин і чутливість до інсуліну. А вибір багатих поживними речовинами, багатих на клітковину овочів, корисних жирів і білків, як-от бобові, пісне м'ясо і риба, може допомогти створити міцну основу для найкращого функціонування клітин, каже Шах.
"Це, зі свого боку, зводить до мінімуму ризик хронічних захворювань, таких як хвороби серця, діабет і рак, які часто скорочують життя", - говорить він.
Який вигляд має харчування для довголіття?
Шах радить дотримуватися дієти, багатої на цільні, необроблені продукти, такі як овочі, ягоди, високоякісна оливкова олія, жирна риба, горіхи, насіння і бобові.
Перехід на дієту "Блакитної зони" багато в чому схожий на перехід на рослинну дієту, каже дієтолог Кароліна Шнайдер. Вона радить відмовитися від оброблених, упакованих продуктів, які містять довгий список інгредієнтів, на користь простих, однокомпонентних продуктів, таких як овес, квасоля, горіхи і рис.
Ви також можете скоротити споживання насичених жирів корисними жирами, замінивши вершковий сир на хумус і перекушуючи горіхами, насінням або авокадо замість чіпсів, каже вона.
Крім того, каже доктор медицини Решам Уттамчандані, варто зосередитися на поміркованості. Вона наводить як приклад практику на Окінаві, де люди зупиняються, коли вони ситі приблизно на 80%.
Які конкретні продукти слід їсти для довголіття?
Ті, хто живе в Блакитних зонах, як правило, їдять складні вуглеводи, такі як ті, що містяться в бобах, бататі та цілісному зерні, пояснює професор Тім Спектор, доктор медицини.
Серед продуктів, які Спектор рекомендує їсти для довголіття:
Листова зелень і бобові - містять необхідні вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які допомагають боротися із запаленням і сприяють здоров'ю клітин.
Ягоди - багаті на антиоксиданти, тож захищають організм від окисного стресу, який пов'язаний зі старінням і хронічними захворюваннями.
Цільнозернові продукти - містять складні вуглеводи та клітковину, які життєво важливі для здоров'я кишківника та метаболічної функції.
Горіхи та насіння - містять корисні жири, білки та важливі мікроелементи, які підтримують здоров'я серця.
Ферментовані продукти, такі як йогурт, кімчі та квашена капуста - містять пробіотики, які підтримують здоровий мікробіом кишківника, що є необхідним для гарного здоров'я.
Раніше експерти з довголіття назвали річ, яку не можна робити, якщо хочете прожити до 100. Зокрема, вони зазначили, що крім фізичного здоров'я, важливо турбуватися ще й про ментальне.