
Високий артеріальний тиск залишається основною причиною проблем із серцем, і багато людей шукають практичні способи тримати його під контролем. Як пише Earth.com, експерти часто попереджають про необхідність обмежити споживання натрію для контролю тиску. Однак недавнє дослідження підкреслює, що вкрай важливим у цьому процесі також є ще один елемент - калій. Він взаємодіє з натрієм, регулюючи об'єм рідини та підтримуючи нормальну роботу нервів.
Як каже авторка дослідження Мелісса Штадт, населення минулих поколінь споживало велику кількість фруктів та овочів. Ці продукти природним чином забезпечували більше калію порівняно з натрієм. Однак сучасні моделі харчування віддають перевагу солоним продуктам і солодким закускам.
"Наші дослідження показують, що додавання більшої кількості продуктів, багатих на калій, до вашого раціону, як-от банани або броколі, може мати більший позитивний вплив на ваш артеріальний тиск, ніж просто скорочення натрію", - каже Аніта Лейтон з Університету Ватерлоо.
Зазначається, що найдоступнішим джерелом калію є банани. Бобові, листова зелень, авокадо і деякі види риби також забезпечують корисний підйом рівня калію. Також корисним джерелом калію є броколі.
Калій також пов'язаний із меншою кількістю проблем із серцем. Наукові огляди показують, що збалансований раціон харчування з достатньою кількістю калію пов'язаний з поліпшенням здоров'я серцево-судинної системи. Одне велике дослідження показало, що перехід до вищого споживання калію знизив ймовірність інсультів і серцевих нападів у багатьох учасників.
Раніше дієтологи назвали 4 найкорисніших види сиру, які допоможуть знизити тиск.