Щоб отримати максимальну користь із рисової води, є кілька варіантів приготування рідини / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Люди завжди шукають способи скорочення відходів, повторного використання і переробки, але хоч як би ми любили Землю, нам також необхідно економити час і енергію. Один із простих способів - зберегти залишки рису і його побічні продукти для городу і саду.

Видання House digest пише, що компостування рису - доступний спосіб створити багатий поживними речовинами ґрунт для рослин, а вода, що залишається від промивання зерен перед приготуванням - цікавий спосіб використовувати рис як добриво. Рідина відлякує шкідників у саду, оскільки містить фенольні кислоти - природний пестицид. Крім того, залишки звичайного вареного рису є безпечним кормом для птахів.

Хоча досліджень користі рисової води проведено небагато, дослідження 2022 року показало, що триденна ферментована рисова вода ефективна як добриво для рослин.

Відео дня

Дослідники визначили, що "вона може підвищити родючість ґрунту", і навіть "збільшити врожай томатів, баклажанів і шпинату на 22-43% порівняно з водопровідною водою". Річ у тім, що рисова вода містить азот, фосфор і калій.

"Макроелементи, що містяться в рисовій воді, швидко забезпечать ваші рослини поживними речовинами, що особливо корисно, коли вони відновлюються після будь-якого стресу. Використання цього побічного продукту під час пересадки або після боротьби із заразою може допомогти вашим рослинам", - пояснює майстер-садівниця Тіффані Селві.

Як правильно зробити рисову воду

Щоб отримати максимальну користь із рисової води, є кілька варіантів приготування цієї багатої на поживні речовини рідини.

Найпростіший спосіб - розмішати неварений рис у теплій воді й залишити його на 30-45 хвилин, після чого процідити воду.

Щоб отримати більше поживних речовин, приготуйте рис на плиті, але додайте більше води, ніж потрібно. Коли рис буде готовий, злийте зайву воду в окрему ємність, щоб використовувати її на своїй ділянці.

Ферментована рисова вода, яка має найбільшу поживну цінність серед усіх перерахованих варіантів, вимагає трохи більше зусиль та часу.

Можна замочити рис, а потім перелити отриману воду в банку. Для цього додайте 1 столову ложку цукру і 4 столові ложки молока і щільно закрийте банку кришкою. Залиште суміш на 3-4 дні за кімнатної температури - рідина набуде кислуватого запаху. Використовуйте рисову воду, обприскуючи рослини з пляшки з розпилювачем або поливаючи ґрунт.

"Листове обприскування - найшвидший спосіб поглинання рослинами поживних речовин, але використання рисової води безпосередньо на ґрунті також корисне, оскільки виконує подвійну функцію - поливає рослини і спонукає їх вбирати натуральні добрива", - пояснив Селві.

Раніше УНІАН писав, що квітникарі розкрили секрет добрива зі звичайного рису.

Вас також можуть зацікавити новини: