Вміння смачно приготувати вівсянку - запорука того, що ця страва не зникне з вашого раціону / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Вівсяна каша вважається частиною збалансованого харчування, тому вміти смачно її приготувати - це запорука того, що ця страва не зникне з вашого раціону. Залежно від виду крупи, існують різні способи варіння каші, пише martha stewart.

Для приготування вівсянки можна використати такі види зерна, як цільний овес, оброблений овес і овес швидкого приготування.

Цільний овес отримують шляхом розділення цільної вівсяної крупи на дві або три частини за допомогою сталевого леза. Така крупа найменше піддається обробці і тому готується найдовше. Утім, отримана консистенція ситніша та приємніша за жування, ніж, скажімо, вівсянка швидкого приготування.

Відео дня

Оброблений овес виготовляється шляхом пропарювання вівсяної крупи. У процесі видаляється лушпиння, тому каша з цієї крупи готується швидше. Але вона все ще має приємні текстуру й аромат. 

Овес швидкого приготування очищений від лушпиння, оброблений парою, розплющений і висушений. Також він більше подрібнений, тому швидко готується і має досить м’яку та однорідну текстуру. 

Видання навело 7 способів приготування вівсяної каші з цих сортів крупи.

1. Вівсянка на плиті

Це найпоширеніший спосіб приготування вівсяної каші. Для неї можна використати будь-який тип вівса, але з цільного каша вийде ідеально ситна.

Для кращого смаку можна додати трохи коричневого цукру, кориці, мускатного горіха, імбиру. Згодяться фрукти (свіжі, сушені, приготовлені на грилі або з компоту), кленовий сироп, горіхи, насіння, тертий кокос.

2. Солона вівсяна каша

Замість цукру та кориці можна додати трохи тертого сиру чеддер або іншого, а зверху покласти хрусткі шматочки бекону чи присмажені помідори черрі. Також кашу можна подати з яєчнею або яйцем-пашот і свіжою зеленню.

3. Мюслі

Мюслі, або пластівці для сніданку, часто готують з горіхами, насінням, сухофруктами. Для приготування страви підійдуть молоко або грецький йогурт. 

4. Запечена вівсяна каша

Достатньо з’єднати все у формі для запікання і поставити в духовку. Страва буде готова приблизно через 30 хвилин. Зверху можна покласти заморожених ягід - вони розтануть у вівсянці, поки вона запікатиметься.

5. Овес на ніч

Залийте пластівці на ніч молоком - і до ранку матимете готовий сніданок. Овес вбере молоко і стане кремовим. 

6. Парфе

Пластівці з’єднайте з йогуртом, свіжими фруктами, горіхами та насінням. 

7. Смузі

Трохи вівсянки швидкого приготування можна додати у смузі. Воно стане багатшим на білок та клітковину. Спробуйте поєднати банани, ананаси та манго або виберіть щось солодше, як-от шоколад і горіхове масло.

Правильний спосіб приготування вівсяної каші

1. Який би вид вівса ви не вибрали, спосіб приготування однаковий. 

2. Змішати в каструлі рідину (воду, молоко чи його замінник) і овес. 

3. Довести до кипіння, потім зменшить вогонь. 

4. Варити, поки овес не стане м’яким, а каша - кремовою. 

5. Додати цукор, спеції чи будь-що інше. 

Для кожного виду вівса потрібні різна кількість рідини та час приготування. 

Цільний овес: 1 частина крупи на 3 частини рідини. Варіть від 20 до 30 хвилин. 

Оброблений овес: 1 частина вівса на 2 частини рідини. Варити від 10 до 15 хвилин. 

Овес швидкого приготування: 1 частина вівса на 2 частинами рідини. Варити приблизно 5 хвилин.

Раніше УНІАН розповідав, як правильно приготувати вівсянку за рецептом британського шеф-кухаря Ейпріла Блумфілда.

Щоб приготувати вівсяну кашу з ідеальною текстурою, шеф-кухар радить змішати два різні типи крупи, наприклад різану і плющену. У своєму рецепті англійської каші Блумфілд використовує рівні пропорції плющеного та нарізаного вівса для створення ідеальної текстури. 

Вас також можуть зацікавити новини: