
Вівсяна каша вважається частиною збалансованого харчування, тому вміти смачно її приготувати - це запорука того, що ця страва не зникне з вашого раціону. Залежно від виду крупи, існують різні способи варіння каші, пише martha stewart.
Для приготування вівсянки можна використати такі види зерна, як цільний овес, оброблений овес і овес швидкого приготування.
Цільний овес отримують шляхом розділення цільної вівсяної крупи на дві або три частини за допомогою сталевого леза. Така крупа найменше піддається обробці і тому готується найдовше. Утім, отримана консистенція ситніша та приємніша за жування, ніж, скажімо, вівсянка швидкого приготування.
Оброблений овес виготовляється шляхом пропарювання вівсяної крупи. У процесі видаляється лушпиння, тому каша з цієї крупи готується швидше. Але вона все ще має приємні текстуру й аромат.
Овес швидкого приготування очищений від лушпиння, оброблений парою, розплющений і висушений. Також він більше подрібнений, тому швидко готується і має досить м’яку та однорідну текстуру.
Видання навело 7 способів приготування вівсяної каші з цих сортів крупи.
1. Вівсянка на плиті
Це найпоширеніший спосіб приготування вівсяної каші. Для неї можна використати будь-який тип вівса, але з цільного каша вийде ідеально ситна.
Для кращого смаку можна додати трохи коричневого цукру, кориці, мускатного горіха, імбиру. Згодяться фрукти (свіжі, сушені, приготовлені на грилі або з компоту), кленовий сироп, горіхи, насіння, тертий кокос.
2. Солона вівсяна каша
Замість цукру та кориці можна додати трохи тертого сиру чеддер або іншого, а зверху покласти хрусткі шматочки бекону чи присмажені помідори черрі. Також кашу можна подати з яєчнею або яйцем-пашот і свіжою зеленню.
3. Мюслі
Мюслі, або пластівці для сніданку, часто готують з горіхами, насінням, сухофруктами. Для приготування страви підійдуть молоко або грецький йогурт.
4. Запечена вівсяна каша
Достатньо з’єднати все у формі для запікання і поставити в духовку. Страва буде готова приблизно через 30 хвилин. Зверху можна покласти заморожених ягід - вони розтануть у вівсянці, поки вона запікатиметься.
5. Овес на ніч
Залийте пластівці на ніч молоком - і до ранку матимете готовий сніданок. Овес вбере молоко і стане кремовим.
6. Парфе
Пластівці з’єднайте з йогуртом, свіжими фруктами, горіхами та насінням.
7. Смузі
Трохи вівсянки швидкого приготування можна додати у смузі. Воно стане багатшим на білок та клітковину. Спробуйте поєднати банани, ананаси та манго або виберіть щось солодше, як-от шоколад і горіхове масло.
Правильний спосіб приготування вівсяної каші
1. Який би вид вівса ви не вибрали, спосіб приготування однаковий.
2. Змішати в каструлі рідину (воду, молоко чи його замінник) і овес.
3. Довести до кипіння, потім зменшить вогонь.
4. Варити, поки овес не стане м’яким, а каша - кремовою.
5. Додати цукор, спеції чи будь-що інше.
Для кожного виду вівса потрібні різна кількість рідини та час приготування.
Цільний овес: 1 частина крупи на 3 частини рідини. Варіть від 20 до 30 хвилин.
Оброблений овес: 1 частина вівса на 2 частини рідини. Варити від 10 до 15 хвилин.
Овес швидкого приготування: 1 частина вівса на 2 частинами рідини. Варити приблизно 5 хвилин.
Раніше УНІАН розповідав, як правильно приготувати вівсянку за рецептом британського шеф-кухаря Ейпріла Блумфілда.
Щоб приготувати вівсяну кашу з ідеальною текстурою, шеф-кухар радить змішати два різні типи крупи, наприклад різану і плющену. У своєму рецепті англійської каші Блумфілд використовує рівні пропорції плющеного та нарізаного вівса для створення ідеальної текстури.