Зручний спосіб збільшити кількість оливкової олії в раціоні - заправляти нею салати / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Завдяки антиоксидантам і протизапальним властивостям оливкова олія є важливим продуктом для здоров’я мозку, тому її потрібно ввести до свого раціону,вважає лікарка-натуропатка і дослідниця функціональної медицини Согол Еш. Про це вона пише на шпальтах Make it.

На підтвердження своїх слів вона наводить дослідження Гарвардського університету 2024 року, у якому взяло участь 92 383 дорослих американців. Воно показало, незалежно від генетичної схильності та загальної дієти учасники, які споживали принаймні 7 грамів оливкової олії на день, мали на 28% менший ризик смерті від деменції порівняно з тими, хто ніколи не споживав або рідко вживав цей продукт.

За словами лікарки, оливкова олія, яку вона сама активно споживає, багата на мононенасичені жири, роль яких для здоров’я мозку добре підтверджена. Ці здорові жири, стверджує, сприяють притоку крові до мозку та зменшують запалення.

Відео дня

Крім того, оливкова олія містить поліфеноли, такі як олеокантал, які борються з окислювальним стресом і запаленням, що можуть підвищити ризик нейродегенеративних захворювань, зокрема деменція.

Еш назвала і інші переваги оливкової олії.

Регулювання апетиту. Оливкова олія сприяє ситості, завдяки чому може підтримувати здорову вагу, що є ключовим фактором у зниженні ризику деменції.

Покращення здоров’я кишечника. Ця олія стимулює вироблення жовчі, підтримуючи жировий обмін і засвоєння поживних речовин.

Гормональний баланс. Корисні жири необхідні для виробництва та регулювання гормонів, які впливають на настрій і пам’ять.

Підвищення енергії. Оливкова олія забезпечує стійку енергію для зосередженості без різкого підвищення рівня цукру в крові.

Антиоксидантний щит. Багата на вітамін Е та поліфеноли, олія захищає клітини мозку від окисного пошкодження.

Здоров’я шкіри.Протизапальні властивості оливкової олії підтримують відновлення шкіри, опосередковано сприяючи здоров’ю мозку, зменшуючи системне запалення.

Також експертка дала поради, як збільшити кількість оливкової олії у своєму раціоні. При лікарка наголосила, що сама так робить.

За її словами, вона щодня приймає одну-дві столові ложки високоякісної оливкової олії холодного першого віджиму. Вона це робить або вранці, або у другій половині дня. Щоб підсилити смак, додає лимонний сік або щіпку куркуми для додаткового антиоксидантного ефекту.

Також олію можна додати до салатів. Як розповіла Еш, в дитинстві вона щодня їла нарізані огірки з оливковою олією, свіжим лимонним соком і дрібкою морської солі, "і це залишається улюбленим".

Крім того, лікарка скзала, як можна приготувати смачну заправку до салату. Для цього потрібно змішати оливкову олію, свіжий лимонний сік, діжонську гірчицю і трохи меду. 

Еш наголосила: хоч вона рекомендує використовувати оливкову олію в сирому вигляді, щоб зберегти її делікатні поліфеноли та максимізувати її властивості, що стимулюють мозок, але приготування їжі на оливковій олії не знищить її корисних властивостей. Проте вона радить смажити при помірних температурах. Для приготування на вищому вогні експертка пропонує використовувати олію авокадо, яка має вищу температуру димлення.

Раніше УНІАН розповідав, який горіх уповільнює старіння. На думку дієтологів, окрім того, що волоські горіхи багаті на жирні кислоти, вони також є хорошим джерелом корисних для серця жирів, клітковини, мікроелементів і антиоксидантів. А усі ці поживні речовини роблять волоські горіхи неймовірним ресурсом для запобігання старінню.

Вас також можуть зацікавити новини: