
Здебільшого ми не замислюємось про користь чорного перцю для здоров’я. А тим часом наукові дослідження свідчать, що ця спеція багата на антиоксиданти та інші сполуки, які потрібні для організму, пише Eatingwell.
Зазначається, що в одній чайній ложці чорного перцю міститься 13% рекомендованої добової норми марганцю - мінералу, який бере участь у метаболізмі, формуванні кісток, імунітеті та згортанні крові.
Видання детально розповіло, як чорний перець впливає на людський організм.
1. Рівень холестерину може покращитися
Науковці вивчили, як впливає на здоров’я серця активна речовина чорного перцю – піперин, розповіла зареєстрована дієтологиня Мейсі Діулус.
Дослідження показують, що піперин підвищує "хороший" холестерин (HDL) і знижує "поганий" (LDL), а також допомагає боротися із процесами, пов’язаними з атеросклерозом - накопиченням бляшок в артеріях. До того ж піперин може покращити кровотік.
2. Може зменшитися запалення
Піперин має потужні протизапальні властивості і може допомогти посилити протизапальну дію інших продуктів. Дослідження показують, що піперин, зокрема, зменшує запалення, пов’язане з метаболічним синдромом, захворюваннями печінки, серцевими захворюваннями та нейрозапальними процесами, які відіграють ключову роль у старінні мозку.
"Коли чорний перець поєднується з куркумою, він покращує засвоєння куркуміну - активної сполуки куркуми, потенційно посилюючи її протизапальну дію", - наголосила Діулус.
3. Підтримує здоровий рівень цукру в крові
Дослідження на тваринах показують, що піперин може підтримувати здоровий рівень цукру в крові, покращуючи чутливість до інсуліну та метаболізм глюкози.
Недавнє невелике клінічне дослідження розглядало дорослих з неалкогольною жировою хворобою печінки, які приймали 5 міліграмів піперину щодня протягом 12 тижнів. У них спостерігалося значне зниження рівня цукру в крові натщесерце і резистентності до інсуліну, на відміну від тих, хто приймав плацебо.
4. Може покращити травлення
Більшість із нас посипають їжу чорним перцем, щоб підсилити її смак, але це також може допомогти легше перетравити їжу.
"Чорний перець може підтримувати наше травлення, стимулюючи вироблення соляної кислоти в шлунку і зменшуючи такі проблеми, як здуття живота та гази. Коли ви їсте чорний перець, піперин активує печінку, підшлункову залозу та травні ферменти в тонкій кишці, щоб розщепити та засвоїти поживні речовини у вашій їжі", - каже дієтологиня зі здоров’я кишечника Марсі Васке.
Чи всім безпечно їсти чорний перець
Для більшості людей вживання чорного перцю у звичних невеликих кількостях є безпечним, якщо у вас немає алергії або кислотного рефлюксу. Оскільки піперин може збільшити вироблення кислоти, деякі люди з ГЕРХ скаржаться на посилення симптомів після вживання чорного перцю.
"Якщо ви приймаєте чорний перець у формі добавки, важливо проконсультуватися з лікарем або фармацевтом, оскільки він може взаємодіяти з певними ліками", - попередила Діулус.
Раніше УНІАН розповідав, чому корисно їсти чорницю. Нещодавнє дослідження показало, що поліфеноли в цій ягоді можуть позитивно впливати також на мікробіом кишечника, який відіграє вирішальну роль у загальному здоров’ї.
Експерти наголосили, що додавання чорниці до раціону - це простий спосіб покращити свій стан. Причому не важливо, вживаєте ви свіжі чи заморожені чорниці, додаєте їх у коктейль чи посипаєте ними вівсяні пластівці.
Особливо важливі переваги чорниці мають для людей похилого віку або тих, хто хоче контролювати рівень холестерину чи покращити мікробіоту свого кишечника.