Нут містить багато поживних речовин, які корисні для людини / фото pixabay

Нут став чудовою частиною рослинної та вегетаріанської дієти, однак цей продукт можна використовувати не лише тим, хто не їсть м'яса, пише well+good.

Зазначається, що нут - це джерело клітковини та білка, який може принести користь кожному, хто додасть його до свого раціону. 

"Як бобова культура, нут неймовірно багатий на поживні речовини", - зазначає дієтолог з Далласа Стефані Уеллс

Відео дня

Також нут можна використовувати як солону закуску, кинути його в густий соус або змішати з вершковим. 

Що таке нут?

Нут або боби гарбанзо є частиною сімейства бобових, пояснила доктор дієтології Мая Феллер.

"Нут - це англійська назва Cicer arietinum L., а гарбанзо - іспанська. Ви також можете побачити нут, який називається на хінді "чана" або "грам"", - зазначила Феллер.

Однак як би він не називався, його можна знайти у консервованому або сушеному вигляді в будь-якому супермаркеті. 

Які поживні властивості нуту?

Нут є чудовим продуктом, якщо говорити про поживність. 

"Це хороше джерело рослинного білка, вуглеводів, харчових волокон, фосфору, марганцю, калію та фолатів", - додала Мая. 

За словами дієтологів, нут також містить біологічно активні сполуки та фітохімічні речовини, до прикладу, фітинову кислоту, стерини, дубильні речовини, каротиноїди та поліфеноли, які мають значні переваги для здоров'я.

"Фітохімічні речовини (так звані антиоксиданти), наприклад, допомагають боротися із запаленням і захищають клітини від пошкодження вільними радикалами, які можуть сприяти старінню і певним захворюванням", - запевнила Стефані Уеллс.

Відомо, що одна чашка нуту має від 9 до 13 грамів клітковини, що становить значну частину рекомендованої норми споживання для дорослих (від 22 до 34 грамів залежно від кількох факторів). 

"В цілому, поживний профіль нуту робить його чудовим вибором для людей, які хочуть покращити здоров'я кишківника, контролювати рівень цукру в крові, задовольнити потреби в білку, споживаючи менше м'яса, або зробити їжу більш збалансованою", - додала Уеллс.

Водночас сушений нут може мати більше поживних речовин, ніж консервований. Проте дослідження доводять, що обидва варіанти є корисними для здоров'я, а консервований нут значно легше готувати, адже він попередньо відварений та готовий до вживання. 

"Різниця в поживних речовинах консервованого та сушеного нуту не повинна стримувати споживачів від вибору", - запевнила Феллерс.

Своєю чергою у Міністерстві сільського господарства США розповіли в цифрах про поживні речовини в одній чашці консервованого нуту, який було злито та промито: 

  • калорійність: 210;
  • білок: 10,7 грама;
  • жир: 3,8 грама;
  • вуглеводи 34,8 грама;
  • клітковина: 9,6 грама;
  • залізо: 1,5 міліграма;
  • магній: 36,5 міліграма;
  • калій: 166 міліграмів.

Інші поради дієтологів

Раніше дієтологи назвали 12 найкращих продуктів із високим вмістом заліза. До цього переліку увійшли шпинат, фініки, курага, сочевиця, спаржа, буряк та інші.

Також дієтологи назвали 7 найкорисніших круп, які можна їсти людині. Зазначається, що ці крупи можна готувати з м’ясом, як основну страву, додавати у перші страви, подавати з овочами у салатах або навіть як сніданок чи десерт. 

Вас також можуть зацікавити новини: