Яйця є чудовим джерелом повноцінного білка / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Деякі продукти з поганою репутацією насправді можуть мати дивовижні переваги для здоров'я серця і бути частиною корисної дієти, якщо вживати їх у помірних кількостях і готувати здоровими способами, пише eatingwell.com.

"Протягом багатьох років певні продукти вважалися "шкідливими" для здоров'я серця - часто через застарілі міфи про харчування або оманливі поради в соціальних мережах. Однак дослідження та експертні думки показують, що багато хто з цих продуктів насправді приносять користь здоров'ю, зокрема й для серця", - йдеться в публікації.

Що їсти, щоб було здорове серце - 6 продуктів

Сертифікована дієтологиня Вероніка Рауз виділила кілька так званих "поганих" продуктів, які можуть бути корисними для серця:

Відео дня

Яйця. Сучасні дослідження показують, що харчовий холестерин, який міститься в їжі, має менший вплив на рівень холестерину в крові, ніж вважалося раніше. Дієтологиня вказала на дослідження в The American Journal of Clinical Nutrition, яке показало, що помірне споживання яєць не пов'язане з підвищеним ризиком серцевих захворювань. Крім того, яйця є чудовим джерелом повноцінного білка і містять необхідні поживні речовини, такі як холін, який підтримує здоров'я як серця, так і мозку.

Молочні продукти з високим вмістом жиру. Нові дослідження показують, що вони можуть бути частиною здорової для серця дієти. Як зазначила Рауз, в оглядовій статті 2023 року було виявлено, що споживання цільних молочних продуктів не пов'язане з підвищеним ризиком серцевих захворювань і навіть може чинити захисну дію завдяки своєму унікальному профілю поживних речовин.

Молюски. Креветки, мідії, омари та устриці, часто уникають через вміст у них холестерину. Однак насправді вони багаті на корисні для серця омега-3 жирні кислоти і містять мало насичених жирів, що робить їх поживним вибором для здоров'я серцево-судинної системи. За словами дієтологині, вживання однієї-двох порцій морепродуктів на тиждень може знизити ризик ішемічної хвороби серця, інсульту та навіть смерті, особливо при заміні менш корисних продуктів у раціоні.

Кава. Дослідження 2022 року в Європейському журналі профілактичної кардіології показало, що у любителів кави значно знизилася кількість серцево-судинних захворювань.

Картопля. Цей овоч багатий на поживні речовини, клітковину, енергетичні складні вуглеводи, вітамін С і калій, який відіграє ключову роль у регулюванні артеріального тиску.

Шоколад. Темний шоколад із високим вмістом какао (70% какао або більше) може бути корисним для серця вибором у помірних кількостях. Метааналіз, опублікований у The European Journal of Preventive Cardiology, показав, що помірне споживання шоколаду було пов'язане зі зменшенням ризику серцевих захворювань.

Нагадаємо, раніше УНІАН писав, яка їжа збиває тиск.

Вас також можуть зацікавити новини: