Середземноморська дієта вважається однією з найздоровіших, і не дарма. Вона здатна допомогти зміцнити мозок, підтримувати здорову вагу, знизити ризик хронічних недуг. Також ця дієта - чудовий варіант для тих, хто хоче покращити здоров’я серця, запевнила дієтологиня Джессіка Болл. Про це пише EatingWell.
Експертка назвала найкращі середземноморські дієтичні продукти, корисні для серця. Зокрема багато з них містять корисні жири.
1. Оливкова олія
Оливкова олія, яку можна використовувати від пасерування до заправок салатів, - здоровий продукт, який до того ж додасть смаку вашим стравам.
Багата на мононенасичені жири, вона допомагає знизити рівень поганого холестерину і підвищує рівень хорошого холестерину, що може допомогти знизити ризик серцево-судинних захворювань.
Ця олія містить поліфеноли, що допомагають зменшити запалення, яке є ще одним з факторів для здоров’я серця. Дослідження 2020 року показало, що регулярне споживання оливкової олії може знизити ризик гіпертонії до 50%.
2. Жирна риба
Жирна риба, така як лосось, тунець і скумбрія, багата на омега-3 жирні кислоти, які можуть допомогти зменшити запалення, кров’яний тиск і ризик серцевого нападу та інсульту шляхом підвищення рівня ліпідів у крові.
Ця риба також здатна підтримувати здорову роботу кровоносних судин і зменшити ймовірність утворення тромбів.
3. Листова зелень
Шпинат, капуста, листова капуста багаті на клітковину, калій і вітамін К. Усі вони сприяють покращенню здоров’я серця. Так, калій допомагає регулювати артеріальний тиск, збалансовуючи рівень натрію в організмі. Клітковина знижує рівень холестерину та покращує роботу серцево-судинної системи.
Крім того, як свідчить дослідження 2019 року, антиоксиданти в листовій зелені борються з окисним стресом, який може пошкодити кровоносні судини та збільшити ризик серцевих захворювань.
4. Цільні злаки
Такі цільнозернові продукти, як коричневий рис, кіноа, ячмінь, пшениця, багаті на клітковину і корисні для серця завдяки вітамінам групи В і магнію.
Регулярне вживання цільного зерна сприяє підвищенню рівня хорошого холестерину, зниженню кров’яного тиску, регулює рівень цукру у крові, що сприяє покращенню здоров’я серця.
Дослідження демонструють, що цільні зерна мають нижчий глікемічний індекс, ніж рафіновані. Тому їх вживання допоможе знизити ризик діабету другого типу - основного фактора ризику серцевих захворювань.
5. Помідори
Помідори містять антиоксидант лікопін, який може захистити артерії від атеросклерозу та інших серцево-судинних захворювань. Лікопін також пов'язаний зі здоровим рівнем холестерину.
Антиоксиданти та калій у помідорах допомагають знизити артеріальний тиск і ризик інсульту.
6. Квасоля
Квасоля є чудовим джерелом рослинного білка, клітковини та таких важливих мінералів, як магній і калій. Клітковина в бобах допомагає знизити рівень холестерину, а антиоксиданти - зменшити запалення, що покращить загальну роботу серцево-судинної системи.
7. Горіхи й насіння
Горіхи й насіння містять корисні для серця жири, вітаміни, мінерали. Дослідження показують, що у горіхах також є антиоксиданти, які покращують здоров’я серця.
8. Ягоди
Чорниця, полуниця, малина мають у своєму складі калій, вітамін С і клітковину, які допомагають підтримувати кров’яний тиск і артерії у здоровому стані. Дослідження свідчать, що антиоксиданти в ягодах, зокрема флавоноїди, можуть допомогти зменшити запалення, покращити роботу кровоносних судин і знизити ризик серцево-судинних захворювань.
Раніше УНІАН розповідав, що відбувається з тілом, якщо регулярно їсти хліб. Експерти рекомендують більш здорові варіанти хліба, такі як цільнозерновий, який може допомогти запобігти розвитку хронічних захворювань, або безглютеновий вибір для людей з целіакією або алергією на глютен.
Так, цільнозерновий хліб містить складні вуглеводи, які є кориснішими, тому що вони довше перетравлюються та мають менший негайний вплив на рівень цукру в крові. Людям з діабетом слід розглянути варіанти хліба з низьким вмістом вуглеводів.