Чорну каву краще не поєднувати з різкими смаками / фото ua.depositphotos.com

Існує багато чудових добавок до кави - спеції, сиропи і навіть трави. Однак є багато поширених смаків, які не варто додавати до такого напою - навіть якщо це здається гарною ідеєю. Екс-бариста Софія Бімс для порталу TastingTable розповіла про 12 добавок до кави, які, найімовірніше, не сподобаються більшості людей.

1. М'ята

Хоча багато кавових напоїв виграють від додавання нотки м'яти, звичайна чорна кава зазвичай не дуже смачна з цією добавкою. М'ята може значно змінити смак вашої кавової суміші. Софія радить: якщо ви так сильно хочете додати м'яту в каву, використовуйте її тільки в холодному напої - щоб охолоджувальне відчуття не перебивало природні смаки.

2. Лимон

Як стверджує Софія, природна терпкість і кислотність лимонного соку зазвичай не поєднуються з більшістю сортів кави. Мало того, що терпкий смак придушить ваші смакові рецептори і завадить вашому язику зрозуміти всі смакові ноти у вашій кавовій суміші, ви також, імовірно, виявите, що лимон зрештою зробить делікатну кислотність вашої кавової суміші занадто сильною.

Відео дня

Також додавання лимонного соку в лате може призвести до згортання молока, що додасть йому неприємної текстури та присмаку.

3. Апельсин

У цьому разі Софія має на увазі не ароматизатори або цедру, а апельсиновий сік. Причина все та ж - у підвищенні кислотності.

"Коли ви додаєте апельсиновий сік у свою каву, він створює суперкислотний смаковий профіль, який позбавляє вас можливості відчувати всі тонкі й делікатні ноти кавових зерен. Він робить кислотні ноти у вашій каві різкими й гіркими та повністю змінює смаковий профіль вашої кави - від легкого до кислого і від солодкого до пригнічувального", - каже вона.

4. Грейпфрут

Грейпфрут майже ніколи не використовується у світі кави, оскільки він надто гіркий для поєднання з кавою та надає напою надзвичайно різкого, пригнічувального смаку, який робить навіть найкращі кавові суміші кислими.

5. Яблуко

Смак справжнього яблука занадто гострий і кислий, щоб добре поєднуватися з більшістю сортів кави, стверджує екс-бариста. У напоях зі смаком яблука зазвичай використовують не чисті плоди, а сиропи або ароматизатор.

"Якщо ви змішаєте чистий плід яблука (або сік) і каву, ви, ймовірно, виявите, що обидва вони на смак набагато гірші, ніж коли їх їдять окремо", - пояснює вона.

6. Ялівець

Такі аромати, як дуб, копчене дерево і землисті ноти можуть бути дійсно чудовими в каві. З іншого боку, в ялівці занадто багато нот сосни, щоб добре поєднуватися з кавою, каже Софія.

Ялівець занадто міцний і різкий для будь-якого виду кави - він переб'є всі смакові ноти вашого напою, зводячи нанівець сенс заварювання кави в першу чергу.

7. Банан

Смак банана може бути надзвичайно пригнічуючим, якщо змішати його лише з одним іншим інгредієнтом. Його солодкість має дуже виразний присмак. Навіть якщо ви п'єте фруктову каву, ви, найімовірніше, виявите, що смаковий профіль банана погано поєднується з будь-якими фруктовими нотками - чи то ягоди, чи то цитрусові, стверджує Софія.

8. Імбир

Якщо ви додасте імбир у свою каву, ви зможете відчути тільки смак прянощів - ви упустите всі інші смакові ноти, які зазвичай присутні у вашому напої.

9. Стевія

Це альтернативний підсолоджувач з дуже специфічним смаком. По-перше, його солодкість настільки сильна, що може перебити інші смаки у вашій каві. Лікарський смак підсолоджувача також може змінити те, як ви сприймаєте смак вашої кавової суміші. Для декого стевія може навіть зробити каву гіркою.

10. Оливкова олія

Крім очевидного контрасту текстури - а саме, оливкова олія розділяється в каві, змушуючи її спливати на поверхню і засмічувати кожен ковток вашого напою - смак оливкової олії і кави дійсно незабутній, і не в хорошому сенсі, стверджує Софія. Оливкова олія занадто рослинна і трав'яниста, щоб мати позитивний вплив на вашу каву. Деякі оливкові олії також можуть мати гіркуватий присмак, який конфліктуватиме зі смаком кави.

11. Чорниці

На відміну від інших ягід чорниця має більш терпкий, унікальний смак, який зазвичай погано поєднується з кислотністю кави. Ви можете виявити, що чорниця робить вашу каву кислою, або просто смак чорниці (кислувато-квітковий) не дуже добре поєднується з вашим улюбленим напоєм.

12. Петрушка

Розмарин, базилік і навіть чебрець - усе це трави, які багато хто любить пити вранці; вони додають тонкого, свіжого смаку, не перебиваючи нотки землистої кави.

Однак більш гострі трави, як правило, не підходять для поєднання з кавою. Петрушка - чудовий приклад цього, тому що вона настільки гостра і гірка на смак, що її практично неможливо поєднувати з кавою. 

Раніше дієтологиня розповіла, як зробити каву смачнішою без молока і цукру - у цьому допоможе додавання однієї простої спеції.

Вас також можуть зацікавити новини: