Багато продуктів об'єднані такими органічними речовинами, як жири, білки, вуглеводи тощо. І зараз ми зупинимося на тому, що об'єднує печиво, торти, шоколадні батончики, макарони, хліб, фрукти й овочі - вуглеводи.
Усі вони належать до однієї й тієї ж категорії макроелементів, але не всі вуглеводи створені однаковими - є і прості, і складні вуглеводи. Вони по-різному впливають на ваш організм. Наприклад, прості вуглеводи, що містяться в солодощах, швидко засвоюються і спричиняють стрибки цукру в крові. Навпаки, складні вуглеводи, що містяться у фруктах, овочах, цілісному зерні, горіхах і насінні, перетравлюються повільніше, забезпечуючи стабільну енергію, заявляє зареєстрований дієтолог-нутриціолог Роксана Есані в матеріалі для Eat This, Not That.
Вона також назвала 8 ознак того, що ви переїдаєте вуглеводи.
Збільшення ваги
Споживання занадто великої кількості простих вуглеводів - піци, чіпсів і солодких ласощів - може призвести до набору ваги. Ці рафіновані вуглеводи часто легко переїдаються і не містять необхідних поживних речовин.
Одне з досліджень показало, що збільшення щоденного споживання крохмалю або цукру всього на 100 грамів призводить до збільшення ваги від 1 до 1.5 кг за чотири роки. Хоча, здавалося б, 100 грамів доволі велика цифра стосовно крохмалю чи цукру, проте досягти цієї цифри напрочуд легко. Наприклад, на 100 грамів макаронів припадає близько 60-80 грамів вуглеводів.
З іншого боку, те саме дослідження показало, що учасники, які збільшили споживання цільного зерна, фруктів та овочів, схудли. Це свідчить про те, що для підтримання здорової ваги важливо віддавати перевагу складним вуглеводам, багатим на клітковину, а не солодощам.
Підвищений цукор у крові
Неважливо, п'єте ви солодкий чай, газовану воду, заїдаєте фраппучіно або ласуєте печивом, рафіновані вуглеводи можуть викликати стрибок цукру в крові.
Коли ви їсте вуглеводи, ваш організм розщеплює їх до глюкози - форми цукру, яка надходить у кров. Глюкоза хоч і необхідна для забезпечення організму "паливом" (енергією), але занадто велика її кількість і неправильне споживання можуть призвести до постійних стрибків. Такі стрибки можуть призвести до підвищення рівня цукру в крові, тригліцеридів і хронічних захворювань, таких як діабет 2 типу.
Здуття живота і закреп
Причиною цього може бути білий хліб і солодкі закуски. Для нормального травлення організму необхідні такі продукти, як фрукти, овочі, цільне зерно, горіхи та насіння - тобто продукти з високим вмістом клітковини.
Клітковина не тільки запобігає закрепам, а й сприяє зростанню корисних бактерій у кишечнику та допомагає їжі легше проходити травним трактом, запобігаючи здуттю живота.
Замініть крекери або кренделі на яблуко або палички селери.
Ніколи не відчуваєте задоволення
Відчуваєте, що постійно хочете їсти, навіть закінчивши трапезу? Це може бути пов'язано з тим, що ви, якраз таки, їсте надто багато рафінованих вуглеводів, які погано справляються із завданням підтримання ситості, бо вони не містять клітковину і воду.
Тоді як одна чашка вареної вівсянки (зі складними вуглеводами) на 83% складається з води, плюс 4 грами клітковини і 5 грамів білка. Це ідеальний варіант для того, щоб довше залишатися ситим.
Щоб довше залишатися ситим, обирайте продукти, багаті на клітковину і воду, наприклад, диня, ягоди, яблука, листова зелень, огірки і селера.
Низький рівень енергії
У продуктах із простими вуглеводами відсутні такі поживні речовини, як залізо (яловичина, морепродукти, сочевиця і квасоля), що допомагає переносити кисень організмом і підтримувати рівень енергії.
Висипання на шкірі
Ми всі хочемо мати сяючу шкіру без будь-яких вад. Але коли на обличчі з'являються прищі, ми відразу ж звинувачуємо в цьому свій догляд за шкірою. Однак, за словами дієтологів, варто придивитися до свого раціону?
Дослідження показують, що високоглікемічні продукти, такі як солодкі закуски та рафіновані вуглеводи, є ймовірним винуватцем повторюваних висипань. Ці продукти можуть спричиняти запалення, яке призводить до появи акне і навіть погіршує його.
Карієс
Похід до стоматолога - не найулюбленіше заняття кожної людини. Однак дослідження показують, що вживання занадто великої кількості цукру є основною причиною виникнення карієсу.
Коли ви їсте продукти, багаті на прості вуглеводи, бактерії в роті харчуються ними і виробляють кислоти, які послаблюють емаль. Це може призвести до пошкодження емалі та з часом спричинити карієс.
Депресія
В одному з нових досліджень вченим вдалося виявити зв'язок між високим споживанням цукру і підвищеним ризиком депресії у дорослих, припускаючи, що вживання занадто великої кількості цукру може негативно позначитися на психічному здоров'ї.
Інші ж дослідження показують, що вживання багатих поживними речовинами продуктів, як-от фрукти та овочі, може поліпшити ваш настрій.
Раніше УНІАН повідомляв, як побороти тягу до солодкого. Точніше - чим замінити солодощі з простими вуглеводами. Дієтологи пропонують придивитися, наприклад, до сухофруктів, темного шоколаду, сиру з фруктами тощо.