Прибиральники розповіли про 7 помилок, яких вони б ніколи не припустилися / фото ua.depositphotos.com

Прибирання – справа не з легких: наведення чистоти в оселі займає багато часу, що казати про її підтримання.

Видання Southern Living поспілкувалося з професіоналами з прибирання будинків про те, чого вони ніколи не зроблять, коли справа доходить до наведення ладу. І вони дали різні відповіді, про які багато з нас, мабуть, і не замислювалися. 

1. Не починайте без складеного заздалегідь плану

Відео дня

Кожна справа має починатися з чіткого плану дій, тому найкраще скласти собі список завдань і працювати за ним.

"Професійні прибиральники використовують певний метод прибирання і точно його дотримуються, щоб швидко зайти і вийти з дому. Прибирання від місця до місця або від кімнати до кімнати без плану – це марна трата часу і призводить до неякісно виконаної роботи", – пояснює Беккі Рапінчук..

Найкраще проводити прибирання за схемою "зверху вниз і зліва направо". Так ви зможете охопити кожну зону та нічого не пропустите. Якщо щось вам не підходить, скоригуйте план і внесіть деякі зміни. Реалізація конкретного плану на початковому етапі прибирання допоможе заощадити час, коли йдеться про те, коли починати, з чого починати і що саме треба робити. 

2. Не виходьте з кімнати з порожніми руками 

Як пояснює Рапінчук, коли виходите і заходите в різні кімнати вашого будинку, завжди беріть щось, що можна прибрати, коли виходите з кімнати. Захопивши одну річ, яка лежить не на своєму місці, ви максимально ефективно використаєте свій час – під час прибирання вам точно доведеться збирати речі. 

3. Не забувайте просити членів сім'ї про допомогу 

Залучайте членів сім'ї до прибирання, нагадуючи їм, щоб вони брали взуття, іграшки або рюкзак, коли переходять з кімнати в кімнату. Навіть якщо ви не робите повномасштабне прибирання, корисно прибирати дрібні речі по ходу справи.

Наприклад, нагадуйте їм застеляти ліжко вранці і завантажувати посудомийну машину відразу після їжі. Це допоможе уникнути створення гігантського безладу, зазначає Кеті Діллс. Крім того, коли всі члени сім'ї беруть участь у прибиранні, це може принести значну користь в управлінні навантаженням обов'язків. 

4. Майте відповідне місце для кожної речі

Якщо ви чимось давно не користуєтесь або у вас є кілька однакових речей, то прийшов час їх або викинути або задонатити.

"Все на своїх місцях і для всього своє місце" – це правило, яке створює порядок у хаосі, каже Пем Клайд. Поки всі речі у вашому домі не матимуть конкретного місця, вони неминуче будуть лежати без діла.

Не варто дозволяти іншим членам сім'ї додавати до цієї купи ще й інші речі. Замість цього щодня приділяйте трохи часу, щоб розкласти речі на свої місця, відсортувати те, що вам не потрібно, або те, що має піти на смітник, і наполягайте на тому, щоб члени сім'ї слідували вашому прикладу. 

5. Не змішуйте засоби для прибирання. 

Ви здивуєтеся, як багато людей досі змішують різні засоби під час прибирання. Але прибиральники радять ніколи цього не робтити, щоб запобігти катастрофі.

"Ніколи не змішуйте такі хімічні речовини, як аміак з відбілювачем, тому що це призведе до утворення їдкого газу", – нашолошує Клайд.

Натомість завжди читайте етикетки і знайте, що саме ви використовуєте для обробки поверхонь. Якщо ви не впевнені, проконсультуйтеся з професійним прибиральником і поставте йому запитання. Кращою тактикою є використання нетоксичних продуктів, які є багатоцільовими. Ви можете розпилювати один і той самий засіб для чищення в більшій частині вашого будинку, обмежуючи будь-яку можливість перехресного впливу хімічних речовин. 

6. Використовуйте правильний засоб для поверхонь

Використання неправильного миючого засобу для певної поверхні або оббивки точно є помилкою, якої ви хочете уникнути. Наприклад, не використовуйте засоби з аміаком, якщо ви чистите екран телевізора.

У цьому випадку краще використовувати суху ганчірку без розчину. Якщо ви не впевнені, зверніться до етикетки на звороті пляшки або коробки.

"Також уникайте використання чарівної гумки (меламінової губки) на дерев'яних поверхнях, таких як паркетна підлога, кухонні шафи, граніт або мармур, оскільки вона видалить і, можливо, зробить тьмяним покриття", – каже Клайд. 

7. Не вірте в те, що всі лайфхаки в соціальних мережах працюють 

Як би зручно не було шукати в соціальних мережах поради та підказки щодо ведення домашнього господарства, Клайд каже, що багато з них можуть завдати шкоди поверхням у вашій оселі. Завжди тестуйте засіб на невеликій поверхні, якщо ви не знайомі з ним, а також читайте всі попереджувальні етикетки. 

Що ніколи не можна чистити за допомогою оцту

Оцет є чудовим засобом для прибирання, але підходить він далеко не для всього. За словами експерта з прибирання Хейлі Бекнел, зокрема, це стосується стільниць. Справа в тому, що цей засіб може нашкодити поверхням з мармуру чи граніту, а також розʼїдає герметик.

До переліку увійшла і паркетна підлога. Деякі типи підлоги не витримують високого рівня кислотності оцту, і він є ворогом №1 для листяних порід.

Вас також можуть зацікавити новини: